A Forma-1-es Orosz Nagydíjat részletesebben kivesézzük a Vezess Csapatrádió következő adásában. Tarts velünk kedd este 19 órától YouTube-csatornánkon!

Totógyilkos finálét hozott az eső a Forma-1-es Orosz Nagydíjon, így habár Lando Norris közel járt élete első győzelméhez, végül Lewis Hamilton ünnepelhette a történelmi léptékű 100. sikerét. A Mercedes brit versenyzője ennek köszönhetően újra az élre állt az összetettben.

„Micsoda versenyt produkált az időjárás. Hosszú ideig tartott, mire összejött a 100. győzelem. Már nem is voltam benne, hogy sikerül” – kezdte az értékelést a hétszeres világbajnok, aki utoljára a Brit Nagydíjon győzött. „Lando elképesztő munkát végzett, hihetetlen tempót diktált” – célzott Norrisra, aki hosszú körökön át fel tudta tartóztatni őt.

„Keserédes volt magam előtt látni a korábbi csapatomat, de fantasztikusan dolgoznak” – utalt arra, hogy 2012-ig a McLarennél versenyzett. „Jó döntést hozott a csapat, pedig nem akartam szem elől téveszteni Landót, de nem tudtam, mi fog történni. Rendkívül hálás vagyok valamennyi csapattársamnak, a gyárban dolgozóknak is.”

„Tegnap este nem voltam a legboldogabb lefekvéskor. Többször is visszanéztem a hibáimat. Nem voltak nagyok, de hát így sem voltak ideálisak. Ma reggel ébredéskor annyi elszánt voltam, hogy elhatároztam, a lehető legjobb munkára törekszem” – beszélt érzéseiről. „A rajtnál ugyan sokat veszítettem, de megpróbáltam kimaradni minden balhéból.”

„Max [Verstappen – szerk.] is bizonyára nagyszerű munkát végzett, ha feljött a második helyre. Amúgy nehéz lett volna túljutnom Landón, ha nem kerülünk forgalomba vagy nem hibázik. Ő azonban nem hibázott, ugyanakkor jött az eső, és mi kihasználtuk a lehetőséget.”

F1: Kételkedett történelmi sikerében Hamilton 2

Hamilton azonban nem lehet felhőtlenül boldog, 100. győzelem ide vagy oda, ugyanis Max Verstappen profitált igazán sokat az eső okoztak kavarodásból. Az utolsó etapban a holland már nagyon szenvedett a gumijain, és ahhoz képest, hogy legjobb esetben is hetedik lett volna, a kényszerék után a mezőny végéről indulva másodikként hozta be a Red Bullt – így mindössze kétpontos hátrányból várhatja a folytatást.

„Nehéz volt eldönteni, mikor érdemes átmeneti gumikra váltani. Úgy érzem, jól döntöttünk ilyen szempontból, mivel a második hely nagyon jó a rajtrács végéről. Maga a verseny nem volt könnyű, mert nehéz volt előzni, és onnantól fogva, hogy beragadtál valaki mögé, könnyen roncsolódtak a gumik” – részletezte futamát Verstappen.

„Segített nekünk az eső, és egyáltalán nem rossz, hogy a büntetés ellenére csak egy pozíciót buktunk végül. Amikor reggel felkeltem, egyáltalán nem számítottam ilyen eredményre.”

„Rengeteg minden történt az első kör és az első etap folyamán” – folytatta. „Sikerült jól kijönnünk ebből, és jókor hoztuk meg a kritikus döntést az intermediate-ekkel.”

A dobogó legalsó fokára Carlos Sainz állhatott fel. A Ferrari spanyol versenyzője a rajt után átvette a vezetést Norristól, de a táv negyedénél a brit visszaszerezte tőle a pozíciót, majd a verseny második felében már az sem volt biztos, hogy a legjobb három között végezhet.

„Jól sikerült a rajtom, aztán be tudtam bújni Lando mögé, így a 2-es kanyar előtt újabb lendületet vettem” – elevenítette fel futamát az idei harmadik dobogóját szerző Sainz. „Sajnálatos módon után elkezdtek szemcsésedni a gumijaink, innentől romlott a teljesítményünk.”

„A lehető legrosszabbkor jött az eső, miután már elkoptak a kemény gumijaim és kijöttem kerékcserére. De az újabb cserét jól időzítettük, és sikerült visszajönnünk a harmadik helyre, erős versenyt zárva.”