Sima Mercedes-sikert vizionáltak a legtöbben a Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérő edzése előtt, ám az eleinte esős, majd felszáradó pályán végül Lando Norris szerezte meg pályafutása első pole-pozícióját. Utoljára 2012-ben nyert kvalifikációt a McLaren, a brit ifjonc mögé, a második helyre Carlos Sainz ért oda a Ferrarival, míg a legtöbbet kockáztató George Russell végül a harmadik pozícióba kvalifikált a Williamsszel.

„Elképesztő érzés, nem is tudom, mit mondjak” – fogalmazott az időmérő edzést követően Norris. „Nem gondolsz rá, hogy pole-t szerezhetsz, amíg meg tényleg meg nem szerzed, de most sikerült. Sokat köszönhetek a csapatnak. Erre nem számítottunk, de kihoztuk a legtöbbet a körülményekből.”

„Nehéz volt, habár próbáltam elhitetni magammal, hogy jó lesz. Az utolsó előtti körben két másodperccel autóztam lassabbat, így egyáltalán nem voltam benne biztos, hogy fogunk javítani. Melegen tartottam a gumikat, kicsit kockcáztattam is, de kifizetődött.”

F1: Elállt a meglepetéspilóta szava 2

Sainz korábbi csapattársával összhangban bonyolult körülményekről számolt be. „A Q2 után már úgy láttam, akár a száraz pályára alkalmas gumik is szóba jöhetnek. Egy jó körrel, ha a határon autózok” – tette hozzá a spanyol.

„Ezen a hétvégén kicsit erősebbnek tűnik az autónk. Talán még az átmeneti gumikon voltunk a leggyengébbek, ugyanakkor a Mercedesek és a Red Bull várhatóan sokkal gyorsabbak lesznek holnap, de felvesszük a harcot” – latolgatta az esélyeket. „Biztosra kell mennem, hogy ma este elvégzem a házi feladatomat, hogy a rajtrács piszkos oldalán ne veszítsünk sokat.”

A jövőre már Mercedes-színekben induló Russell idén másodjára zárt a legjobb három között a Williamsszel. „Őrület! Főleg, hogy már másodjára történik meg velünk három-négy hétvégén belül” – mondta a 23 éves pilóta. „A csapat jó munkát végzett, de így sem volt könnyű.”

„Csupán egyetlen száraz ív volt, amiről ha egyetlen centiméterrel is letérsz, máris vízre kerülsz” – folytatta, majd a várakozásaira is kitért. „Nagyon várom már a futamot, ilyen jó hosszú etapokat sehol máshol nem futottunk idén, mint itt. Rajtunk múlik a csata, de küzdenünk kell a dobogóért. Nincs mit veszítenünk.

Magyar idő szerint 14:00-kor rajtol vasárnap az idei szezon tizenötödik futama. Az 53 körös viadalt a Vezess képes-szöveges formában élőben fogja közvetíteni.