Valtteri Bottas nyerte a Forma-1-es Olasz Nagydíj szombati sprintkvalifikációs versenyét, ennek megfelelően három ponttal gazdagodott a finn, ám motorcserés rajtbüntetése miatt vasárnap csak a mezőny végéről indulhat.

A Mercedes versenyzője ettől függetlenül elégedett volt szombati teljesítményével. „Jó érzéssel tölt el így befejezni egy futamot. Sajnos holnap a mezőny végéről indulok, de megvan a tempónk, így harcolni fogok. Tiszta futam volt a mostani, már ma is jó tempót diktáltunk” – értékelt a finn a korábbi GP2-bajnok Davide Valsecchinek nyilatkozva.

„Annyi biztos, hogy nem lesz könnyű dolgunk holnap, az autók DRS-sel fognak vonatozni. Így határozottan a stratégián lesz a hangsúly, ráadásul a rajtnál szabadon választhatunk gumit. Meglátjuk, mit hozunk ki ebből.”

Bottas hátrasorolásával Max Verstappené az első rajtkocka a futamon, és amellett, hogy két ponttal tovább növelte az előnyét, a holland esélyein nagyot lendít, hogy legfőbb ellenfele, Lewis Hamilton az elrontott rajtja miatt csak a negyedik pozícióból vághat neki az 53 körös megmérettetésnek.

„Ez életem első érme” – jegyezte meg a Red Bull pilótája, hiszen miután Silverstone-ban babérkoszorút, Monzában érmeket osztottak a 18 körös sprint leintése után az első három helyezettnek. „Izgalmas itt lenni és látni az olasz szurkolókat, mind nagyon lelkesek.”

Bottas: Harcolni fogok holnap! 2

„A verseny jobban alakult, mint számítottam rá, sikerült gyűjtenünk néhány pontot. Érdekes futamnak nézünk elébe holnap. Faragtunk némileg az autón, hogy jobb legyen a végsebességünk, de tudjuk, hogy egész körön jó a Mercedes tempója” – tette hozzá, előretekintve a folytatásra.

Jó rajtjának köszönhetően harmadik lett Daniel Ricciardo, ami második rajthelyet jelent neki vasárnapra. „Rég voltam már ebben a pozícióban” – kezdte széles vigyorral a McLaren ausztrálja. „Jó visszatérni ide, és fontos lesz a holnapi futam, Valtteri gondjai révén ugyanis újabb pozíciót fogtunk.”

„Holnap maximálisan támadni fogunk! Ez löketet adott nekem ma egy jó rajthoz, még arra is megfordult a fejemben, hogy megcsípem Maxot is az 1-es kanyarnál” – figyelmeztetett Ricciardo.

Vasárnap közép-európai idő szerint 15 órakor rajtol az Olasz Nagydíj, amit a Vezess képes-szöveges formában élőben fog közvetíteni.