A 2021-es Forma-1-es szezonban életbe lépett egy fontos új szabályozás, amelynek értelmében a csapatok legfeljebb 145 millió dollárt költhetnek el. Az összeg folyamatosan csökken majd, 2023-tól 135 millió dollár lesz a limit.

A Nemzetközi Automobil Szövetség nagyon szigorú előírásokat vezetett be annak érdekében, hogy rajta tudja tartani a szemét a csapatok költésein, ennek részeként például a felszereléseik minden egyes darabját egyenként regisztrálni kellett.

Az Alpine vezérigazgatója, Marcin Budkowski elárulta, hogy ez már nem része a procedúrának, mert az FIA felismerte, hogy ezzel túllőtt a célon. “Tekintélyes mennyiségű adminisztratív munkával jár a költségplafon, az FIA most visszavonulót fújt” – fogalmazott Budkowski, elismerve, hogy azért a csapatok is szándékosan nehezítették a folyamatokat.

“Nyugodtan mondhatom, hogy néhány topcsapat, amely nem örül a költségplafonnak, igyekezett a végsőkig komplikálni a dolgokat, hogy így bizonyítsa a szabályok betarthatatlanságát.”

“Ez az FIA-nak is feltűnt, most próbálnak életszerűbb szabályozásra váltani. Ez az egész egy tanulási folyamat a csapatok és az FIA számára egyaránt. Közösen építkezünk, néha egyből jól csinálunk valamit, néha meg nem.”