Több irányból is kritika érte a Forma-1-et, többek között a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is szóvá tette, hogy hibás megközelítés a kísérleti jelleggel, a Brit Nagydíj hétvégéjén bemutatkozott sprintkvalifikációs verseny győztesét deklarálni a pole pozíció birtokosaként.

Vitathatatlanul statisztikagyilkos volt az F1 elgondolása, hiszen az elmúlt 1044 nagydíjhétvége során valamennyi esetben – különböző formáiban – a hagyományos időmérő edzés döntött az első rajtkocka sorsáról. A dolog pikantériája, hogy a szombati sprintversenyen is a pénteki időmérőt megnyerő Lewis Hamilton futotta meg a leggyorsabb kört, mégis Max Verstappen kezdheti az élről a vasárnapi futamot.

Úgy tűnik, hogy a kritikák ezúttal értő fülekre találtak, ugyanis Ross Brawn, a bajnokság sportszakmai igazgatója elmondta a tradícióval való szakítás esetleges következményei kapcsán, hogy „át kell gondolkodnunk”.

„Pénteken osszuk ki a pole-t?” – tette fel a kérdést. „Felmerültek ilyesféle dolgok, amikről az FIA-val és a csapatokkal egyeztetnünk kell” – ismerte el a RaceFans érdeklődésére. „Ugyanakkor azt gondolom, hogy a történelem nem tarthat vissza minket. Tiszteletben kell tartanunk azt, hogy nem hagyhatjuk, hogy visszatartson minket.”

Hamilton hazai pályán elszenvedett vereségére is kitért, amiről azt mondta, hogy „erős betekintést kapott”, mivel így átgondolhatja a rajtját, a gumikezelését, illetve a hozzáállását. „Ha ez lett volna az éles verseny, akkor sem nyerte volna meg” – állapította meg a korábbi csapatfőnök.