Nagyszabású bemutatóval hangolt a Brit Nagydíj hétvégéje előtt a Forma-1-ben: egy csütörtök délutáni esemény keretében, a komplett mezőny jelenlétében leplezték le az első, a jövőre érkező szabályváltozásoknak megfelelően épített autót, ami után 24 óra sem kellett ahhoz, hogy a csapatok saját színvilágukba öltöztessék azt.

Messiásként várják az új érát a szurkolók a hibridéra elmúlt nyolc szezonjának rendíthetetlen Mercedes-uralma után, mivel az új előírások főként az aerodinamikára irányulnak, hogy javuljon az autók követhetősége, ezáltal pedig nőjön az előzések száma, a versenyek pedig izgalmasabbá váljanak.

Nikolas Tombazis, a Nemzetközi Automobil Szövetség együléses szakágának technikai főnöke azonban igyekszik csillapítani az izgatottságtól túlfűtött rajongókat. „Arra számítunk, hogy szorosabb versenyeket látunk majd, de talán nem az első versenytől fogva, mert lehetnek olyanok, akik hamar összhangba kerülnek a változásokkal, míg mások mellényúlnak” – figyelmeztet a görög szakember.

„Rövidesen viszont egy egymáshoz igencsak közeli szintet üthet meg a versenyképesség az autók között, melyek szorosabban követni tudják majd egymást” – tett ígéretet egy jobb folytatásra. „Ez azonban nem fog egyik pillanatról a másikra megtörténni.”

Jövőre is kudarcot vallhat a Forma-1 2

Tombazis arra utalt ezzel, hogy az FIA figyelemmel fogja kísérni, milyen irányba kísérletezgetnek a csapatok, ügyelve arra, nehogy eltérjenek az előzetesen elképzelt iránytól, időben meghozva az ehhez szükséges lépéseket. „Nyilvánvalóan meg fogjuk vizsgálni, milyen megoldásokkal próbálkoznak a csapatok, és tovább dolgozunk rajta, hogy javítsunk [a versenyzésen]” – tette hozzá.

„Hiszünk benne, hogy idővel jelentős javulást érünk el” – folytatta. Ugyanakkor leszögezte, nem az lesz a felügyelőtestület célja az új szabályozással, hogy pánikszerűen növelje az előzések számát, hanem az, hogy egyáltalán lehetőség nyíljon a kiélezettebb csatákra. „Ezzel próbálkozunk, főként az aerodinamikára hatva” – idézi magyarázatát a Motorsport.com.

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója bízik benne, hogy a 2022-es szezon egy új, izgalmas korszak kezdete lesz. „Kezdete egy új útnak, egy új filozófiának, egy új kultúrának. Az F1 jövője szempontjából pedig létfontosságú ezeknek az autóknak a versenyképessége” – jelentette ki határozottan.

„És miért csináljuk ezt? Mert szórakoztatni akarjuk a szurkolókat, bevonni őket, továbbá szeretnénk új szurkolókat is a sportba csábítani. Egyedülálló, új fejezet ez a sportunkban, és úgy fejlődtek az előírások, hogy a Forma-1 a leglátványosabb versenyzést szolgáltassa, a globális kultúra és szórakoztatás élvonalába törve.”