Lewis Hamilton kezdheti az élről a Forma-1 történetének első sprintkvalifikációs versenyét, miután a Brit Nagydíj péntek este rendezett időmérő edzésén mindössze 75 ezreddel legyőzte riválisát, a bajnokságban vezető Max Verstappent.

„Csak a munkánkra összpontosítottunk, annyira, hogy még ma reggel is a szimulátorban gyakoroltam, nehogy maradjon akár egy megmozdítatlan kő is” – mondta Hamilton az időmérő leintése után. „Az utolsó kanyarkombinációban elvesztettem az autó hátulját, akkor a szívem a torkomban dobogott!”

„Hihetetlenül különleges, főleg hazai közönség előtt. Ennél nagyszerűbb érzés nincs!” – tért ki szombati rajtelsőségére.

„Megtettünk egy lépést előre, a holnapi verseny mégis hihetetlenül keménynek ígérkezik. A munka zömét a következő két napban kell elvégeznünk” – tekintett előre a hétvége folytatására.

Hasonlóan gondolkoznak a Red Bullnál is, legalábbis erre lehet következtetni Max Verstappen szavaiból. „Magunkra kell koncentrálnunk” – szögezte le rögtön a holland, majd az értékelésre is kitért.

„Alapvetően jól kezelhető az autó, de rendkívül alulkormányozott. Nem tudom rendesen támadni a kanyarokat, ami kicsit furcsa érzés. Nem hinném, hogy köze lenne az első szárny beállításaihoz. De még így is közel vagyunk, szóval rendben lesz” – jegyezte meg némileg derűlátóan.

„Ugyanakkor furcsa, hogy tövig nyomod, és kvalifikálsz, közben viszont nem osztanak pole-t” – utalt a rendhagyó lebonyolításra.

Hozzájuk képest Valtteri Bottas szűkre szabta nyilatkozatát. „A szabadedzésen látottak alapján jó időmérő edzés volt ez. Minden esélyünk megvan, várom a folytatást” – summázta röviden a Mercedes finnje.

A program szombaton 13:00-tól a második szabadedzéssel folytatódik, míg a vasárnapi rajtsorrendről döntő sprintkvalifikációt 17:30-as kezdéssel tartják.