F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen

Egy pillanatig sem engedte ki az első helyet kezei közül Max Verstappen, így simán megnyerte a Stájer Nagydíjat Lewis Hamilton és Valtteri Bottas előtt.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen

A Red Bull-os Max Verstappen nyerte a 2021-as Forma-1-es Stájer Nagydíjat a mercedeses Lewis Hamilton és Valtteri Bottas előtt. A 71 körös futamot Verstappen végig az első helyen töltötte, érdemi kihívója nemigen akadt.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 1

A rajttól Verstappen és Hamilton egyformán jól jött el. Az élen nem voltak problémák, de hátrébb a ferraris Charles Leclerc összeért Pierre Gasly AlphaTaurijával. A vörös autó egy szárnycserével megúszta, ám Gasly versenygépének kitört a bal hátsó kereke, mire elgurult a bokszokig.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 2

Az élen az első kiállásokig Verstappen 5 másodpercre növelte előnyét Hamiltonnal szemben, a második etapban pedig ez a különbség 17 másodpercig is felkúszott, mielőtt Hamilton az utolsó előtti körben a bokszba nem nyargalt volna frissebb gumikért, hogy azok segítségével megfussa a leggyorsabb kört. Ez végül sikerült is neki.

A harmadik helyet eleinte az onnan induló McLaren-pilóta, Lando Norris őrizte, de őt hamar lelépte előbb a Red Bull-os Sergio Perez, majd Bottas is. A brit végül az ötödik helyen zárt, az őt megelőző két versenyző párharcából pedig Bottas jött ki jobban. A finn az első kiállások során átugrotta Perezt, és a mexikói hiába próbálkozott egy második kerékcserével, a friss gumikon a futam végéig csak utolérni tudta a Mercedes versenyzőjét, megelőzni nem.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 3

Sergio Perez és Valtteri Bottas

Leclerc végül csapattársa, Carlos Sainz mögött ért célba a hetedik helyen, a monacói kármentéséért ki is érdemelte a nézőktől a nap versenyzőjének járó díjat. Pontot szerzett még a remekül rajtoló, végül nyolcadikként végző Lance Stroll (Aston Martin), Fernando Alonso (Alpine) és Cunoda Juki (AlphaTauri).

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 4

Charles Leclerc

Gasly mellett George Russellnek kellett feladnia még a futamot, a Williams versenyzője erőforrásproblémák miatt kényszerült kiállni, pedig a nyolcadik helyen is haladt, és jól tartotta magát.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 5

A teljes eredménylista

Az egyéni bajnokság élén Verstappen növelte előnyét: 156 ponttal vezet a 138 egységgel rendelkező Hamilton előtt. Perez tartja a harmadik helyét, a mexikói 96 ponttal rendelkezik. Norris a negyedik 86 ponttal, őt Bottas követi 74 egységgel. A konstruktőrök között a Red Bull ismét növelte előnyét, 252-212 az állás a Mercedesszel szemben. A McLaren-Ferrari meccse a 3-4. helyen szorosabb lett, 120-108 az arány ott a wokingi gárda javára.

A világbajnokság jövő héten ugyanezen a helyszínen az Osztrák Nagydíjjal folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Napsütéses időben, 26 fokos levegő- és 53 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2021-es szezon nyolcadik Forma-1-es futamára, a Stájer Nagydíjra.

Az év 8. pole-pozícióját Max Verstappen szerezte meg a Red Bull-lal a Mercedesben ülő Lewis Hamilton és a mclarenes Lando Norris előtt. Őket a Red Bull mexikóija, Sergio Perez követte a rajtrácson, ötödikként pedig az a Valtteri Bottas várhatta a piros lámpák kialvását a Mercedesszel, aki eredetileg a második leggyorsabb volt, de megbüntették a pénteki bokszutcai megcsúszós incidense miatt. Őt Pierre Gasly és Charles Leclerc követte az AlphaTaurival, illetve a Ferrarival. A legjobb tízbe befért még az Alpine-nal Fernando Alonso, Lance Stroll az Aston Martinnal és George Russell a Williamsszel.

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 6

Ők mind Cunoda Juki büntetése után léphettek előre egy helyet: az AlphaTauri japánja a nyolcadik leggyorsabb időt futotta, de Bottas feltartása miatt három hellyel hátrasorolták. Még így is megelőzött egy Ferrarit: Carlos Sainz a 12. helyről várhatta a rajtot.

A mezőny többsége a közepes gumikon kezdte a futamot. Nyolcan – Norris, Perez, Gasly, Leclerc, Alonso, Stroll és Cunoda – a piros oldalfalú, lágy keverékű abroncsokat használva rajtoltak, Kimi Räikkönen az Alfa Romeóval a keményeket használva indult.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egy kiállásos taktika lehetett volna, lágy-közepes elosztásban, 25-30 körös lágy gumis etappal. Hasonlóan gyorsnak gondolták a lágy-kemény változatot, melyben a lágy gumis etap 20-25 körös lehetett volna a 71 körös nagydíjon.

vége 0 új esemény

2021 Forma-1 Stájer Nagydíj

15:05

Rajt/1. kör

Verstappen és Hamilton egyszerre kapták el a rajtot, így ott nem volt helycsere, de Perez és Norris oda-vissza előzgette egymást. Végül Norris maradt a harmadik. Leclerc első szárnya megsérült, a bokszba hajtott, Gasly defekttel a mezőny végére esett, Giovinazzi pedig megforgott az első kanyarokban.

15:06

2. kör

Latifi is defektet kapott az első körben, Gaslynál pedig a hátsó futómű teljesen ki is tört, így fel is adta a futamot.

15:07

3. kör

Alaposan felkavarodott az első tíz sorrendje: Verstappen, Hamilton, Norris, Perez, Bottas, Stroll, Alonso, Russell, Ricciardo, Cunoda.

15:08

4. kör

Leclerc a 17. helyen folytatta a versenyzést a Ferrari szervizmunkáját követően. A monacói kemény gumikat kapott.

15:09

5. kör

Verstappen és Hamilton már 4 másodpercre elléptek Norristól, aki próbálta feltartani Perezt.

15:10

6. kör

A két élmenő, Verstappen és Hamilton között 2,6 másodperc volt ekkor a különbség. Perez mögé időközben közeledett Bottas is, Russell pedig feljött a hetedik helyre – álomszerű eredmény lehetett volna ez a Williamsnek!

15:11

7. kör

Tévedett a számítógép, Russell csak a nyolcadik, a hatodik Strollt nem vette figyelembe a rendszer. Így is kalapemelést érdemelt a brit.

15:12

8. kör

Ricciardónál valami probléma üthette fel a fejét, másfél kör alatt a 8.-ról a 13. helyre esett vissza.

15:14

10. kör

Helyrejött Ricciardo problémája, jelentették neki a rádión keresztül. Csapattársa, Norris még mindig a dobogó alsó fokába kapaszkodott, Verstappenék már 11 másodperccel elhúztak előle.

15:15

11. kör

Perez meglepte Norrist, bevetődött mellé a 3-as kanyarban, és elment a brit mellett.

15:16

12. kör

Perezt gyorsan követte Bottas is. Ez más egy egyértelműbb előzési manőver volt, de a McLaren-versenyző nem is igazán védekezett. Red Bull-Mercedes sorminta alakult így ki az első négy helyen.

15:18

13. kör

Erősen koptak már a lágy gumik ekkor, köztük Norrisé is, de azt az utasítást kapta, hogy nyújtsák el az első etapját.

Perez korábbi előzése:

15:20

15. kör

Az állás: Verstappen, Hamilton, Perez, Bottas, Norris, Stroll, Alonso, Russell, Cunoda, Sainz. Leclerc a másik Ferrarival nemigen kapaszkodott ekkor még fel, Mazepin megelőzésével még csak a 16. helyig jutott.

15:21

16. kör

Az élen Verstappen és Hamilton között 3,3 másodperc volt a különbség ekkor, Perez és Bottas 15, illetve 18 másodperccel lemaradva követte a hollandot.

15:23

17. kör

Meglepő csata alakult 7-8. helyen, Russell igyekezett azon, hogy levadássza Alonsót.

15:24

18. kör

Russellt átállította a csapata a B tervre, megbízhatósági okokra hivatkozva. Hogy ez pontosan mit jelentett, azt nem tudni, de a tempó fokozására kérték a Williams-pilótát.

15:25

19. kör

Verstappen és Hamilton is panaszkodni kezdett, mindketten a gumik állapota miatt panaszkodtak. A holland 4 másodperc fölé növelte előnyét.

15:27

21. kör

Perez és Bottas között 3 másodperc körül megállapodott a különbség – a szépséghiba az, hogy ketten együtt fokozatosan szakadtak le az élen álló csapattársaiktól.

15:29

22. kör

Alonso kicsit rákapcsolt, és leszakította Russellt a 7-8. helyen. Az ő hátrányuk ekkor 44 másodperc körül volt, azaz eddig körönként két másodpercet kaptak az élen állóktól.

15:30

23. kör

A tervezett bokszkiállások megkezdődtek, Mazepin járt a bokszban elsőként, miután csapattársával, Schumacherrel csatázott a mezőny végén.

15:30

24. kör

Leclerc megelőzte Giovinazzit, a ferraris felzárkózása a 15. helyen tartott ekkor.

15:32

25. kör

Újabb előzés Leclerc-től, Ocon mellett ment el egy bravúros előzéssel. Hamilton komolyat hibázott eközben, kevésen múlott a megforgás, miután a kavicságy szélét megcsípte.

15:35

26-27. kör

Russell kiállt kerékcserére, de az lassan sikerült a pneumatikus rendszer újratöltése miatt, ez lehetett a megbízhatósági ok, ami miatt változtatni kellett a stratégiáján. Perez és Cunoda is a bokszban járt.

15:36

28. kör

Bottas a bokszban járt. A finn a kerékcsere előtt sokat hozott már Perezen, akinek a cseréje sem volt gyors így Bottas a mexikói elé tért vissza a pályára.

15:37

29. kör

Hamilton is átesett a kerékcserén, 5,5 másodperces lemaradása ezzel 25,5-re nőtt. A középmezőny tagjai is sorra hajtottak a bokszba.

15:38

30. kör

Nem vártak sokáig Verstappennel sem, a holland előny a bokszkiállás után is 4,8 másodperc volt.

15:39

31. kör

Russellnek újra ki kellett állni egy rendszerfeltöltésre, így végképp lőttek pontszerző álmainak. A Williams britje körhátrányban, a 18. helyen folytatta a futamot.

15:41

33. kör

Sainz, Räikkönen, Ricciardo és Ocon nem járt még az első tízből a bokszban. Az állás: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Sainz, Norris, Räikkönen, Ricciardo, Leclerc, Ocon.

15:42

34. kör

Mindenki, aki a bokszban járt a pontszerző helyen haladók közül, kemény abroncsokra váltott. Verstappen előnye eközben olvadni kezdett, 4,1 másodpercre csökkent a differencia Hamiltonnal szemben.

15:45

36. kör

Beállt a 4,5 másodperces különbség Verstappen és Hamilton között. Nem úgy Räikkönenéknél, aki Ricciardót és Leclerc-t tartotta fel a 8-9. helyen.

15:48

38. kör

Néhány körrel a futam fele után Bottas jobb hátsója máris ramaty állapotban volt a hólyagosodás miatt. Kérdéses volt, hogy végigbírja-e a maradék bő 30 kört a finn abroncsa.

15:49

39. kör

Leclerc másodjára is kereket cserélt, a monacói kezdhette újra a visszazárkózást a 14. helyről. Russell eközben feladta a futamot, erőforrásproblémája volt a Williamsnek.

15:50

40. kör

Már csak az ötödikként és hetedikként autózó Sainz és Ricciardo volt ekkor adós legalább egy kerékcserével.

15:51

41. kör

Leclerc autóján remekül működtek a friss közepes gumik, Räikkönent pillanatok alatt utolérte a 13-14. helyen. A gond az volt, hogy a finn Alfa Romeóján is nem sokkal korábban cseréltek kereket.

15:53

42. kör

Nem is jött össze elsőre az előzés Leclerc-nek elsőre, másodjára pedig össze is ért a két autó. Leclerc szerencsésnek mondhatja magát, hogy nem kapott defektet.

15:54

43. kör

Sainz és Ricciardo végre megkapták kemény abroncsaikat, így az állás: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Norris, Stroll, Sainz, Alonso, Cunoda, Vettel. Strolltól kezdve egyébként mindenki körhátrányban autózott már.

15:55

45. kör

Sainz viszonylag könnyen ment el Stroll mellett a friss gumikon, a spanyol feljött a hatodik helyre.

15:56

46. kör

Leclerc is lépegetett felfelé, Giovinazzit üldözte, majd előzte a 11. helyért.

15:57

47. kör

Az élen a helyzet nemigen változott az elmúlt körökben: Verstappen közel 6 másodpercre növelte előnyét Hamiltonnal szemben, Bottas és Perez között azonban két másodperc alá csökkent a differencia.

15:59

48. kör

Bottast utolérte Perez, a finn arra panaszkodott, hogy nem tudta megfelelő hőmérsékleten tartani gumijait.

16:00

49. kör

Megjelent egy-két sötétebb felhő Spielberg egén, de esőre nem kellett számítani.

16:01

50. kör

Leclerc felkapaszkodott a pontszerzők közé, Vettelt előzte meg a tizedik helyért.

16:03

51. kör

Bottas és Perez között másfél másodpercnél megállt a különbség alakulása, Hamilton pedig 7 másodpercre lemaradt már Verstappen mögött.

16:04

52. kör

20 körrel a leintés előtt az állás: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Norris, Sainz, Stroll, Alonso, Cunoda, Leclerc.

16:05

53. kör

Verstappen félpedálgondokra panaszkodott, körökön keresztül tárgyalta a csapattal panaszait. A különbség ennek ellenére nőtt közte és Hamilton között.

16:06

54. kör

Leclerc benézett Cunoda mellé, de a japán kivédte a monacói támadását a 9-10. helyen.

16:08

55. kör

Meglepő húzás a Red Bulltól: Perez friss közepes gumikat kapott, azokkal próbálhatta meg elkapni Bottast.

16:09

57. kör

Előbb Cunoda, majd Alonso mellett ment el Leclerc, így a monacói már a nyolcadik helyen autózott. Még Stroll autózott előtte, akit reálisan elkaphatott a futamon, a többiek már túl messze haladtak előtte.

16:10

58. kör

Ha Perez nem is előzné meg a leintésig Bottast, a leggyorsabb kört, így a bónuszpontot már elvette Hamiltontól.

16:11

59. kör

Hamilton ismétlődően kiszélesítette a pályát. Csapata figyelmeztette, hogy ne tegye, mert ez büntetéssel járhat. A brit hátránya közel 10 másodperc volt Verstappen mögött.

16:13

60. kör

Az állás: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Norris, Sainz, Leclerc, Stroll, Alonso, Norris. A Ferrari monacóija fellépett a hetedik helyre.

16:15

62. kör

10 körrel a leintés előtt Perez hátránya 11,5 másodperc volt Bottas mögött. A mexikói rohamléptekben közeledett, az előrejelzés az utolsó körökre prognosztizálta az összecsapást.

16:16

63. kör

Egyre sötétedtek az égen a felhők, de továbbra sem jelentettek csapadékveszélyt. Hamilton rá is kérdezett a témára, csapata nemleges választ adott neki.

16:18

65. kör

Verstappen előnye 12 másodperc felett volt Hamiltonnal szemben, körökkel a leintés előtt. Bottas és Perez között 9,3 másodpercre csökkent a különbség.

16:19

66. kör

Sainz visszavette a körét Hamiltonnal szemben, ilyesmire is ritkán látunk példát.

16:21

67. kör

Öt körrel a leintés előtt a pontszerzők állása nem változott a tíz körrel ezelőtti állapotokhoz képest. Perez tempója visszalassult, már nem csökkentette akkora mértékben a hátrányát Bottasszal szemben.

16:21

68. kör

A legnagyobb csata Vettel, Räikkönen és Ricciardo között volt a 11-13. helyen körökkel a leintés előtt.

16:22

69. kör

Räikkönen elment Vettel mellett, ezzel a finn feljött a 11. helyre.

16:24

70. kör

Hamilton ezt már teljesen elengedte a futam végére, 17,3 másodpercre lemaradt Verstappen mögött. Ehelyett inkább lágy gumikat tettek fel neki, hogy legyen meg neki a leggyorsabb kört érő pont.

16:29

71. kör/Cél

Verstappen végül sima rajt-cél győzelmet aratott Hamilton és Bottas előtt, aki meg tudta őrizni a dobogót Perezzel szemben. Hamiltonnak az utolsó körben összejött a leggyorsabb kör, így 18 helyett 19 pontot szerzett.

Norris lett a középmezőny legjobbja, mögötte a két Ferrarival Sainz, Leclerc sorrendben.

Pontot szerzett még Stroll, Alonso és Cunoda. A futamot Russell és Gasly adták fel.

16:41

Végeredmény

F1: Domináns rajt-cél győzelmet aratott Verstappen 1

Kép(ek) forrása: Getty Images