Charles Leclerc pályafutása nyolcadik F1-es pole-pozíciójának örülhetett a Monacói Nagydíj időmérőjét követően, ám öröme nem volt felhőtlen: a kvalifikációt Ferrarijának összetörésével zárta a monacói.

A baleset miatt kétségessé vált az is, hogy megtarthatja-e az első rajtkockát. Az autót ugyan meg lehet javítani büntetés nélkül a futamig, ám a sebességváltó cseréje öt helyes rajtbüntetéssel jár.

A Ferrari szombat este elárulta, hogy az első vizsgálatok alapján a csapat nem talált a monacói autójának váltóján komolyabb károsodásra utaló jelet. A maranellóiak azonban vasárnapra hagyták a végső döntést, miután részletesebben is megvizsgálták a kérdéses egységet. Mattia Binotto csapatfőnök korábban elmondta, nem fognak kockázatot vállalni. “Számunkra a legfontosabb egy ilyen időmérő után az, hogy maximalizáljuk a megszerzett bajnoki pontok számát. Ahhoz, hogy maximalizálhassuk, nyilvánvalóan be kell fejezni a versenyt.”

“A megbízhatóság az első számú szempont. Ha bármilyen kétségünk támadna ezt illetően, ki fogjuk cserélni” – utalt az egységre az olasz.

A döntés azóta megszületett: a reggeli vizsgálatok eredménye azt mutatta, hogy nem kell kicserélni a monacói autójában a sebességváltót, így Leclerc az élről kezdheti a 2021-es Forma-1-es Monacói Nagydíjat.