A Forma-1-es Spanyol Nagydíj időmérő edzésén újra betöltötte az ügyeletes rosszfiú szerepét Nyikita Mazepin – a Haas újonca ezúttal Lando Norrisnak tett keresztbe. Mint ismeretes, első Q1-es körének végén forgalomba került a McLaren versenyzője, ám a leginkább az orosz volt útban előtte. 

„Úgy érzem, ez az időmérőmbe került” – mondta Norris, aki csak a kilencedik helyről rajtolhat majd a vasárnapi versenyen. „Jó volt az autó, és nem érzem, hogy rossz munkát végeztem volna. Volt egy srác előtte, aki feltartott, emiatt pedig egy második szett gumiabroncshoz is hozzá kellett nyúlnunk.”

„Amikor tizedeknek, századoknak, sőt ezredeknek van jelentőségük, szeretnél inkább javulni, és nem hibázhatsz” – idézi a brit magyarázatát a RaceFans. „Bosszantó, mert akár az ötödik-hatodik helyen is végezhettem volna, de nem így történt.”

Az eset kapcsán a versenyfelügyelők Mazepint és Norrist is beidézték.

Megint kihúzta a gyufát az F1 rosszfiúja 2

Norris a történtek után először egy használt szettel próbált szerencsét a Q3-ban, a 13-as kanyarnál azonban épp előtte forgott meg Sergio Pérez, így a Red Bull mexikóija által kaviccsal teleszemetelt pályán vélhetően neki kellett elsőként áthajtania.

„Több tizedet is veszítettem emiatt” – folytatta, majd elmondta, szerinte az időmérő edzés végére romlott a pálya. „Úgy tűnik, senki sem tudott javítani a második körén [sic! – Charles Leclerc feljött negyediknek – szerk.], nem tudom, hogy szelesebb volt-e esetleg az időjárás. Ez azonban csak másodlagos, mert a Q3-ban inkább az első, mintsem a második körre kellett volna feltenni az új gumikat.”

„Sosem tudhatod. Lehet, hogy szimplán csak balszerencsések voltunk, és ennek az egyetlen oka a Q1, valamint a forgalom az utolsó kanyarkombinációban.”

Frissítünk! (18:30)

Döntött az FIA az ügyben: Nyikita Mazepin három rajthelyes büntetést kapott Lando Norris feltartásáért, de miután az orosz eleve az utolsó helyről indult volna, a rajtsorrend szempontjából nincs jelentősége. Egy büntetőpontot is bejegyeztek a licencébe, ez a második neki az idei évben – messze van még az automatikus egyfutamos eltiltást jelentő tizenkét strigulától.