A legtöbb várakozást alulmúlta az újonc Nyikita Mazepin eddigi Forma-1-es teljesítményével. A Haas orosz versenyzőjének imolai mérlege sem túl acélos: megforgásokat, kavicságyba csúszásokat és autótörést is láthattunk már tőle az Emilia-romagnai Nagydíj pénteki és szombati napján.

Az időmérőn tovább bővítette az irigylésre nem méltó repertoárt: a Q1 legvégén gyakorlatilag elvette a javítás lehetőségét Antonio Giovinazzitól, miután gyorskörén melléhúzódott és megpróbálta megelőzni. Mazepin ezzel nem csak az Alfa Romeo olasz pilótájának körét rontotta el, de ő is hibázott. Giovinazzi így csak a 17., Mazepin a 19. helyen zárt.

“Mit csinált Mazepin? Komolyan!” – tette fel költői kérdését még a csapatrádióban Giovinazzi, majd az autón kívül folytatta. “Mind tiszteljük egymást, elkezdjük a kört, de ő ezt nem tiszteli. Ez egyáltalán nem korrekt, be sem fejeztem az utolsó körömet” – fakadt ki az olasz.

Az orosz válasza nem maradt el: szerinte nem maradt sok választása, muszáj volt cselekednie, mielőtt kifut az időből. “Kissé nehéz ez az első szegmensben, amikor 20 autó van a pályán. Mindenki ugyanakkor megy ki és a pálya egyszerűen nem elég nagy mindannyiunknak.”

“Beszélgettünk erről a hallgatólagos egyezményről, és nincs vele semmi bajom. De amikor csak 3 másodperc van hátra, akkor vagy megy az ember, vagy mehet a bokszba. Nem gondolom, hogy gond lenne ezzel. azért vagyok itt, hogy körözzek, ahogy mindenki más is” – jelentette ki az újonc.

Mazepin a fentihez hasonló manővert mutatott be Bahreinben is, ahol sokak időmérőjét azzal tette tönkre, hogy megelőzte őket, majd a célegyenesben keresztbe állt, így a mögötte jövők nem javíthattak a köridejükön.