2019 végén nagy üzletet kötött az Alfa Romeo Forma-1-es csapatát működtető Sauber. A svájciak ugyanis befektettek egy modern szimulátor összerakásába, azzal a reménnyel, hogy azt majd a rá következő évben már használhatják is.

A koronavírus-járvány azonban felülírta a kiscsapat terveit, és a 2020-as szezonban nem is tudták a berendezést használni. “Sajnos ezt a projektet a polcra tettük a COVID, a hosszú gyárbezárás és néhány belső probléma miatt” – árulta el Jan Monchaux technikai igazgató.

“Három vagy négy hónapot biztosan veszítettünk a fejlesztéseket tekintve. Jelenleg extra erővel dolgozunk a folyamat felgyorsításán, lassan arra a szintre érünk, ahol már hasznosíthatjuk” – utalt a szimulátorra a szakember. Az eredeti tervek alapján a csapat már a 2021-es versenygép fejlesztéséhez is bevetette volna a rendszert, ám végül nem sikerült összerakni a technikát időben.

“Óvatosnak kell lennünk, mert ha túl korán kezdjük el használni, és még nincs jól bekalibrálva, úgy drága döntésekkel kockáztatunk a jövő évi autó kárára. Ehelyett fokozatosan haladunk” – tette hozzá Monchaux. A szimulátort az Alfa Romeo tartalékja, Robert Kubica fogja használni elsősorban, de Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi is kiveszi majd a részét a munkából, ha végre elkészül.