Ébredezik téli álmából a Forma-1, melynek jól látható jele, hogy a csapatok sorra mutatják be, milyen autókat is építettek 2021-re. A sort hétfőn a McLaren kezdte, ma pedig a mezőnyből másodikként az AlphaTauri rukkolt elő újdonságával.

A tavalyelőtt még Toro Rosso néven futó alakulatot a Red Bull divatmárkájának népszerűsítése miatt keresztelték át. Az arculatváltás a tavalyi után az idei autóbemutatón is érződött: a nézőközönség egy kisebb divatbemutató szemtanúja lehetett, de szerencsére a csapat előbb megmutatta az autót a nagyvilágnak. A show végül amilyen gyorsan elkezdődött, olyan gyorsan véget is ért: alig öt percig tartott az egész.

Maga az autó ugyanúgy fehér és sötétkék színekben pompázik, mint 2020-ban, ám az arányok megváltoztak: sokkal kevesebb a fehér terület, és több a kék rész.

Szokatlan módon mutatták be a legújabb F1-es autót 2

A képre kattintva galéria nyílik

Műszaki megoldásait tekintve pedig nem sokban tér el elődjétől, köszönhetően annak, hogy a szabályok nem engedtek nagymértékű módosítást. Ugyan a faenzai alakulat szabályosan megtehette volna, hogy a testvércsapat Red Bulltól lemásolja például az autó hátsó részének kialakítását, inkább érintetlenül hagyták azt. “A jövő évi autó teljesen más lesz, az erőforrásainkat oda is kell irányítani” – mondta a döntés hátteréről Jody Eggington technikai igazgató, hozzátéve, hogy a tavalyi versenygép hátuljával teljesen meg voltak elégedve.

Szokatlan módon mutatták be a legújabb F1-es autót 3

Szokatlan módon mutatták be a legújabb F1-es autót 4

Gasly az új szezon kapcsán elárulta, hogy idén nagyobb felelősség hárul rá csapaton belül azzal, hogy Cunoda személyében új csapattársa lesz. “Készen állok a csapatvezetői szerepre” – jelentette ki. “Az autó jónak tűnt. A középmezőnyben a különbségek nagyon kicsik, és a többi csapat nagyot lépett előre. Hetedikek lettünk az összetettben, de volt, amikor a 4-5. legjobb autónk volt a mezőnyben. Idén bízom abban, hogy előreléphetünk, és közelebb lehetünk a középmezőny elejéhez.”

Szokatlan módon mutatták be a legújabb F1-es autót 5

“Pierre nagyon gyors, és már van egy futamgyőzelme a Forma-1-ben. Minden pilóta első célja az, hogy megverje a csapattársát, de őt nehéz lesz legyőzni” – dicsérte Gasly teljesítményét Cunoda, aki tavaly bronzérmes lett a Forma-2-ben. “Hihetetlenül tehetséges, és izgatottan várom, hogy tanulhassak tőle a szezon során.”

Szokatlan módon mutatták be a legújabb F1-es autót 6

Az AlphaTauri nem volt rest, és megalkotta az AT02 forgatható háromdimenziós modelljét is, melyet ide kattintva lehet megtekinteni.