Még el sem kezdődött a 2020-as Forma-1-es szezon, amikor kiderült, hogy az év végén a Ferrari kiteszi a csapatból Sebastian Vettelt, és Carlos Sainz ülhet a megüresedett vörös autóba.

A négyszeres világbajnok sorsa hosszú ideig kérdéses volt: a lehetőségek között szerepelt az egy éves kihagyás és a visszavonulás is, ám végül az Aston Martinnak kötött hosszú távú szerződést a német.

Egykori főnöke, a Red Bull motorsportos tevékenységeiért felelős Helmut Marko azonban mást javasolt neki. Az osztrák szakember elárulta, ő azt javasolta korábbi pilótájuknak, inkább hagyjon ki egy évet. Visszatérésekor így jó tárgyalási pozíciói lehettek volna.

“Nem akartam, hogy meggondolatlanul cselekedjen, de szerettem volna, hogy várjon egy kicsit. Szerintem a pilótapiac alapjaiban meg fog változni 2022-ben. Például biztos vagyok abban, hogy üresedés lesz a Mercedesnél. De nem csak ott, ez a Red Bullra is vonatkozik” – emelte ki Marko. “Szerettem volna, ha ő is a piacon lett volna, hogy a legjobb ajánlatot választhassa. Nem akartam, hogy egy négyszeres világbajnok így intsen búcsút a Forma-1-nek.”

F1: A Red Bullnak hátsó szándékai voltak Vettellel 2

Helmut Marko

Vettel azonban választott, így valószínűleg már soha nem lesz arra lehetősége, hogy a Red Bullnál vezethessen. Pedig Marko szerint erre is lett volna lehetőség Alexander Albon elbocsátásával. “Amikor a Ferrari kitette, nem volt szabad helyünk 2021-re. Akkor meg voltunk győződve, hogy Albon pozitív irányba fejlődik, és Max Verstappen mellett vezethet majd. Ezt el is mondtam Sebastiannak.”

“Sajnos ezt rosszul gondoltuk. Amikor azonban cselekednünk kellett, Sebastian már nem volt a listánkon, mert elkötelezte magát hosszú távon az Aston Martinnal. Így Sergio Perez volt számunkra a logikus választás” – árulta el Marko, aki ennek ellenére megérti, miért döntött így Vettel.