Még nem tart egy hónapja sem a Forma-1-es téli szünet, máris egy nagy botrány borzolta a kedélyeket: a Haas új versenyzője, Nyikita Mazepin háborította fel a rajongókat egy olyan videóval, melyben egy nő mellét fogdossa egy autóban. Az amerikai istálló belső vizsgálatot indított az ügyben, de a közösségi médiában terjedő petíciók és ellenző hangok ellenére maradt az orosz pilóta a csapatnál.

Szinte még el sem csendesedtek az eseménysorozat visszhangjai, amikor az internet Forma-1-et kedvelő része új pilótát pécézett ki Carlos Sainz személyében. A Ferrari spanyolja azért lett a kommentelők közellensége, mert az apja, az éppen a Dakar-ralin résztvevő idősebb Sainz gokartpályája szerintük rasszista posztot tett közzé Instagramon.

Az azóta már eltávolított videó az alábbiakban tekinthető meg:

a videó a hirdetés után indul

Az internezetők a spanyol ajkú országokban népszerű háromkirályok ünnepéhez kapcsolódó reklámvideót azért kritizálták, mert Boldizsár karakterét egy feketére festett arcú fehér férfi alakította. Habár a legtöbb ábrázoláson a királyok egyike mindig színesbőrű, sokan ennek ilyesfajta kimutatását rasszistának titulálták, ugyanis a feketére festett fejű fehér előadóművészek az elmúlt 200 évben a faji megkülönböztetés szimbólumává váltak az 1800-as évek Amerikájában népszerű, valóban kirekesztő töltetű minstrel showműsoroknak köszönhetően.

A hozzászólók egy része a videóra reagálva már azt kívánta, bárcsak kirúgná Sainzot a Ferrari, habár a fiatal versenyzőnek vajmi kevés köze van a pálya mindennapi ügyeihez. Ennek ellenére a spanyol nem úszta meg a negatív kommenteket: „Remélem, Lewis Hamilton nyolcszor lekörözi Carlos Sainz Ferrariját minden versenyen a következő szezonban.” „Sokat elmond róla, hogy nem térdel a versenyek előtt.” „Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ezt nem lehet a szőnyeg alá söpörni” – írták a Twitteren.

Kövess minket a Facebook-on!