A negyedik versenynapon 630 kilométert kellett megtennie a mezőnynek, ebből 403 kilométer volt a mért szakasz. A címvédő Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) spanyol duó navigációs probléma miatt rengeteg időt veszített, csak 21. lett, az összetettben pedig több mint 30 perc hátránnyal negyedik.

A szakaszt al-Attijah csaknem 2,5 perces előnnyel nyerte, és bár az összetettben a 13-szoros győztes, kedden harmadik Stéphane Peterhansel az élen maradt, előnye csupán 5 perc a Toyotával versenyző katari riválisa előtt.

A motorosoknál a kétszeres bajnok Toby Price volt a leggyorsabb a keddi szakaszon, az összetettben viszont az amerikai Skyler Howes vette át a vezetést.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László magyar duó a 41. helyen ért célba kedden, az Opel Dakar Team párosa az összetett utolsó, 58. helyéről várja a folytatást. A kamionosoknál induló Fazekas Károly, Horn Albert Péter, Csákány Péter trió (Scania) kedden 16. lett, összetettben pedig a 14. pozícióban áll. A francia navigátorral és szerelővel közösen versenyző Darázsi Zsolt (MAN) a harmadik szakaszt a 32. helyen zárta, így a kamionos mezőny 34. pozíciójából folytatja a viadalt szerdán.

“Változatos nap volt, gyönyörű dűnesorokkal és kőkemény triál-szakaszokkal – alig hittem, hogy feljutunk rájuk. Egyes sebességi fokozatban full gázzal mentünk, az Opel szinte kaparta ki maga alól a köveket” – mesélte Szalay Balázs. “A dűnéken azután nagyon elkaptam a fonalat, sok autót megelőztünk, voltak, akik ástak, másoknak technikai gondjuk támadt, megint mások felborultak.”

Sainzék eltévedtek a Dakaron 1

“Egész jó helyen álltunk, amikor az ellenőrző pont után kaptunk egy defektet, és akkor kiderült, hogy nem működik az elektromos emelőnk. Így tíz percbe telt a kerékcsere, majd öt kilométerrel később újabb tíz percbe a második. Onnantól kezdve már valamivel visszafogottabban autóztunk, mert nem volt több pótkerekünk, de a végére megint elég jól összeszedtük magunkat. Laci nagyon jól navigált, csak egyszer vagy kétszer kellett visszafordulni és keresni a nyomot, a végén pedig segítettünk az egyik buggynak, amelyből nyolc kilométerrel a cél előtt kifogyott a benzin. Behúztuk a célba, hogy ne ezen múljon a versenye.”

3. szakasz, Vadi ad-Davaszir – Vadi ad-Davaszir, 630 km (403 km gyorsasági), autósok:
1. Nasszer al-Attijah, Mathieu Baumel (katari, francia, Toyota) 3:17:39 óra
2. Henk Lategan, Brett Cummings (dél-afrikai, Toyota) 2:27 perc hátrány
3. Stéphane Peterhansel, Edouard Boulanger (francia, Mini) 4:05 p h.
…41. Szalay Balázs, Bunkoczi László (Opel Dakar Team) 1:22:14 óra h.

az összetett állása:
1. Peterhansel, Boulanger 10:39:02 óra
2. al-Attijah, Baumel 5:09 perc hátrány
3. Mathieu Serradori, Fabian Lurquin (belga, francia, Century) 26:21 p h.
…58. Szalay, Bunkoczi 23:24:34 óra h.

motorosok:
1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:33:23 óra
2. Kevin Benavides (argentin, Honda) 1:16 perc hátrány
3. Matthias Walkner (osztrák, KTM) 2:36 p h.

az összetett állása:
1. Skyler Howes (amerikai, KTM) 12:04:48 óra
2. Benavides 33 másodperc hátrány
3. Xavier de Soultrait (francia, Husqvarna) 1:28 perc h.

Szerdán a Vadi ad-Davaszirból Rijádba vezető, 813 kilométeres út vár a versenyzőkre, a mért szakasz 337 kilométer lesz.