Pénteken hivatalosan is bejelentette a Red Bull, hogy 2021-ben Max Verstappen mellett Sergio Perez erősíti majd a Milton Keynes-i alakulatot. A döntéssel az is biztossá vált, hogy Alexander Albon, aki az elmúlt másfél évben a holland mellett vezetett, ülés nélkül marad a következő szezonban.

A thai-brit versenyző a közösségi médiában fejezte ki érzéseit az energiaitalosok döntésével kapcsolatban. “Nem tudok hazudni srácok, ez fáj. Mindent beleadtam, de nem volt elég” – írta Albon.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Alex Albon (@alex_albon) által megosztott bejegyzés

“Szeretnék hatalmas köszönetet mondani mindenkinek, aki támogatott engem idén, főleg a thai rajongóimnak. A különböző vélemények ellenére ti mindig ott voltatok, és áttoltatok mindenen. Nem adom fel: ennek áldoztam az életem és nem hagyom, hogy itt vége legyen. Többet is tudok ennél, és célom, hogy 2022-ben visszatérjek és újra a thai zászlót képviseljem.”

Albon 12 futam után ülhetett be a lefokozott Pierre Gasly helyére a Red Bullba. Másfél szezon alatt két dobogós helyezésig jutott, mindkettőt idén szerezte, teljesítménye pedig jelentősen elmaradt Verstappenétől.

Ilyen előzményekkel érkezik tehát Perez, de sokáig rajta kívül a Racing Point helyettese, Nico Hülkenberg is esélyesnek számított az ülésre – legalábbis a sajtó szerint. Ezzel kapcsolatban a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner öntött tiszta vizet a pohárba.

F1: Albonnak fáj, hogy kirúgta a Red Bull 2

Alexander Albon és Christian Horner

“Volt egy rövid megbeszélésünk vele, de az események felgyorsultak az utolsó hónapban, őrületes körülmények voltak, nemde? Nico Hülkenberg is egy olyan versenyző, akinek helye lenne az F1-ben, de szerencsénk volt, mert Pereznek nem volt ülése. Ez időt adott nekünk, neki pedig nem volt más opciója. Alex-szel befejeztük a szezont, mielőtt döntöttünk volna” – mesélte a brit szakember.

A Red Bull ezzel egy 2007 óta tartó sorozatot tört meg: azóta csak saját nevelésű pilótát alkalmaztak, az utolsó nem tisztán energiaitalos pilóta Mark Webber volt. Horner szerint azonban rá voltak szorulva arra, hogy így döntsenek. “Nem volt alkalmas jelölt a junior programban, aki megfelelő lett volna. Lehetetlen volt Sergio idei teljesítményét figyelmen kívül hagyni. Nagyszerű szezont teljesített, lenyűgöző volt, főleg az év második felében. Kiérdemelte az ülést.”

“A legerősebb csapattal szeretnénk kiállni, hogy felvegyük a harcot a Mercedesszel, és ehhez mindkét autóra szükség van. Sergiónak megvan a megfelelő mennyiségű tapasztalata, jó csapattársak lesznek Maxszal jövőre” – tekintett előre Horner.