Magyar idő szerint péntek délután a Red Bull hivatalosan bejelentette, hogy

Sergio Perez lesz Max Verstappen csapattársa 2021-ben.

A bejelentésről több holland és Red Bull-közeli forrás is beszámolt még csütörtök este, ám a Milton Keynes-i alakulat a híreszteléseket csak másnap délután (mexikói idő szerint reggel nyolckor) erősítette meg. Ezzel egyúttal hivatalossá vált az is, hogy az energiaitalosok jövőre csak teszt- és tartalékpilótaként tartanak igényt Alexander Albon szolgálataira a Forma-1-ben.

A sportág mezőnyét 2011 óta erősítő mexikói igazolás legsikeresebb szezonja a 2020-as volt: begyűjtötte pályafutása első futamgyőzelmét, kétszer dobogóra állhatott és az egyéni bajnokság negyedik helyén végzett annak ellenére is, hogy két futamot kihagyott koronavírusos megbetegedése miatt.

F1: Kiderült, ő lesz a Red Bull pilótája 2021-ben 1

Ennek ellenére a Racing Point mégis megvált tőle: a rózsaszín alakulat a Ferraritól távozó Sebastian Vettelt szerződtette, míg a másik autót Lance Stroll vezetheti az Aston Martinná alakuló istállónál. Sorsa sokáig a levegőben lógott: Perez már hetekkel ezelőtt kijelentette, hogy ha nem kapja meg a Red Bull ülését, versenyzés nélkül tölti a 2021-es évet.

Ezalatt az elbocsátott Albon elmaradt az elvárásoktól: hiába gyűjtötte be F1-es karrierje első két dobogós helyezését a thai-brit, teljesítménye folyamatosan elmaradt Verstappenétől, az időmérőkön egyszer sem győzte le a hollandot. Mivel a kisbikáknál, azaz az AlphaTaurinál minden ülés elkelt, Albon 2021-et Forma-1-es szempontból a partvonalon tölti.

“Alex egy értékes tagja a csapatunknak, és sokáig gondolkoztunk a döntésen. Minden releváns adatot kiértékelve úgy döntöttünk, hogy Sergio a mefelelő versenyző Max mellé 2021-re, és alig várjuk, hogy üdvözölhessük a Red Bull Racingnél. Alex fontos része marad a csapatunknak, mint teszt- és tartalékpilóta, aki a 2022-es fejlesztésekre fókuszál. Szeretnénk neki köszönetet mondani a kemény munkájáért” – idézi a Red Bull Christian Horner csapatfőnököt.

F1: Kiderült, ő lesz a Red Bull pilótája 2021-ben 2

Alexander Albon és Christian Horner

Perez is megszólalt a bejelentés kapcsán. “Azóta reménykedtem abban, hogy egy nap bajnoki címre esélyes csapatnál versenyzem, mióta az F1-hez csatlakoztam. Hihetetlenül hálás vagyok a Red Bullnak, hogy lehetőséget adtak a versenyzésre 2021-ben. Büszkén lépek a rajtrácsra a Red Bull színeiben Max mellett. Biztos lehet benne mindenki, hogy teljes erőbedobással vágok neki a következő szezonnak. A csapat ugyanolyan győztes mentalitással rendelkezik, mint én, és tudom, hogy azért vagyok itt, hogy segítsem a csapatot egy újabb bajnoki címért zajló küzdelemben.”

A Red Bull közleménye kitér arra, hogy mexikói a Szahíri Nagydíjon aratott győzelmével és az utóbbi időkben mutatott teljesítményével érdemelte ki az energiaitalosok bizalmát, szerződése egy évre szól.