Az eredeti tervek szerint a 2020-as Forma-1-es szezonban debütált volna Vietnám a sportágban: a főváros, Hanoi utcáján épült versenypálya adott volna otthont az ország első nagydíjának, ám a koronavírus-járvány miatt az összes kelet-ázsiai eseménnyel együtt ezt a versenyt is törölték.

Elsőre némileg meglepő lehetett, amikor a 2021-es versenynaptárba sem került bele a Vietnámi Nagydíj, holott annak összeállításakor egy normál körülmények között megtervezett menetrenddel számoltak a szervezők. Aztán hamar kiderült ennek oka: a futamot tető alá hozó tisztviselő körül nincs minden rendben, a politikust korrupció, valamint államtitkok megsértésének gyanújával letartóztatták. Azóta egy állami újság híre szerint öt év börtönbüntetésre ítélték Nguyen Duc Chungot.

“Chung nélkül sivár a hanoi verseny jövője” – mondta egy, a vietnámi kommunista párthoz közeli forrás a francia AFP hírügynökségnek. Eközben a német SID hírügynökség információi szerint már meg is kezdték a pálya felszámolását, a munkálatokat a lelátók elbontásával indították.

Az 5607 méter hosszú, 23 kanyart tartalmazó aszfaltcsík a Forma-1 veterán pályatervezőjének, Hermann Tilkének alkotása. Az eredeti szerződés szerint a sportág legalább tíz éven át visszajárt volna az országba.