Már az első körben mozgalmas volt a végül kaotikussá vált és Sergio Pérez első Forma-1-es futamgyőzelmét hozó Szahíri Nagydíj: mivel Valtteri Bottas az elrontott rajt után sem találta a ritmust, többen is feltorlódtak a finn mögött, a 4-es kanyarban pedig Charles Leclerc túl mélyet akart fékezni, így nekiment a Racing Point mexikói versenyzőjének. A monacóié mellett Max Verstappen versenye is befejeződött, aki ugyan próbálta kikerülni versenyzőtársait, falba tette a Red Bullt.

Kiesése után Verstappen nyilatkozatában határozottan kijelentette, Leclerc a hibás az ütközésért.

„Összességében a rajtom nem volt annyira rossz, Valtterit közrefogták, ami normális, el is kellett vennem e miatt. Onnantól kezdve viszont minden a túlélésről szólt. Nem is értem, miért voltak ennyire agresszívak és meggondolatlanok, különösen Charles a 4-es kanyarban. Mégis mire gondolt?!” – kérdőjelezte meg a Ferrari-pilóta próbálkozását Verstappen. „Checo [Pérez – szerk.] nem láthatta, mi történik belül, Charles pedig elfékezte és belecsúszott. Amikor Checo megpördült, próbáltam nem nekimenni és megrongálni az autómat, de itt tehetetlen voltam.” 

A Ferrari monacóija magára is vállalta a felelősséget, ugyanakkor úgy érzi, a történtekben az első kör körülményei is közrejátszottak. „Max mellett voltam és próbáltam őt megelőzni a 4-es kanyarban, és láttam, hogy ott van Checo, de arra számítottam, hogy ő próbál kívülről elmenni Valtteri mellett, de úgy vélem, utána végül úgy döntött, inkább a belső ívet választja”  – magyarázta a történteket Leclerc.

„Túl későn fékeztem, nem érzem úgy, hogy Checo hibázott volna. Ha bárkit lehet hibáztatni, az én vagyok, de inkább sajnálatos volt ez az egész, mintsem hiba.”

A versenyirányítás a leintés után megvizsgálta az ütközést, a stewardok is

Leclerc-t találták vétkesnek, aki három rajthelyes hátrasorolást kapott a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíjra.

A monacói nem úszta meg ennyivel, két büntetőpontot is beírtak a licencébe.

Sem Verstappen, sem Leclerc bajnokságban elfoglalt pozícióján nem változtattak a történtek, azonban a holland esélyei számottevően csökkentek az összetett második helyre, Valtteri Bottas ugyanis annak ellenére 4-gyel, 16 pontosra növelte előnyét, hogy a Mercedes idei legrosszabb versenyét zárta. Leclerc hatodik a bajnokságban, 14 egységnyi a lemaradása a renault-s Daniel Ricciardóval szemben, ami szintén csak matematikailag tűnik behozhatónak.