A Racing Point 2020-ra a 2019-es Mercedesre erősen hasonlító autóval állt elő, a silverstone-i csapatnál nem is tagadták a másolást, azt mondták, felvételek, 3D-fotók alapján kopírozták a bajnoki járgányt.

Több rivális is megtámadta a Racing Pointot, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) pedig végül bizonyos – jóhiszeműen adminisztratív, szkeptikus hozzáállással sumákolós – anomáliák miatt 15 pont levonásával és 400 ezer eurós bírsággal sújtotta a csapatot.

Az ellenfelek egy része, valamint a megbüntetett csapat is fellebbezett, de végül minden fél visszakozott, miután az FIA-val megegyeztek, hogy új szabályokkal lehetetlenné teszik a hasonló másolásokat.

A Motorsport tudósítása szerint mostanra megvannak a megfelelő előírások.

Az új műszaki szabályok szerint a csapatok továbbra is meríthetnek ihletet a riválisok autóiból, ám a műszaki adatok megosztása tilos lesz, a másolás kizárólag mindenki számára elérhető, kizárólag a pályán beszerzett információkra alapulhat.

A korábbiakkal ellentétben tiltott lesz 3D-kamerás szkennelés és a fotókat modellekké, CAD-vázlatokká alakítani képes szoftverek használata.

Ha az FIA túl nagy hasonlóságot vél felfedezni különböző csapatok alkatrészei között, vizsgálatot indíthat, a csapatoktól bizonyítékokat kérhet be a saját tervezés igazolására, hogy azok alapján ítélje meg a kifogásolt elemek szabályosságát.

Mivel a csapatok nem gyártanak új modelleket a következő szezonra, Racing Point autója a fentiek alapján nem lenne szabályos 2021-ben, ezért a szabályokban tisztázták, hogy az előírások a 2020-as bajnokság első fordulója után bevezetett elemekre vonatkoznak, az addig pályára küldötteket mind saját tervezésnek tekintik.