A Forma-1 csütörtökön jelentette be hivatalosan, hogy 2021-ben Szaúd-Arábia is nagydíjat rendez, Dzsiddában tartanak majd villanyfényes utcai versenyt.

A közel-keleti teokratikus monarchia híres az emberi jogi korlátozásairól, visszaéléseiről, az emiatt kialakult, igen kedvezőtlen képen az utóbbi években nagy nemzetközi sportesemények rendezésével (is) igyekezett javítani.

Az Amnesty International már a hivatalos bejelentés előtt felemelte a szavát a szaúdi futam kapcsán, és most a Forma-1 emberi jogi élharcosának szerepét magára vállaló Lewis Hamiltontól is ilyen értelmű kiállást várnak.

„Hihetetlenül fontos lenne, ha Lewis is megszólalna. Ha a sportág legismertebb versenyzője is hajlandó kiállni és kimondani, hogy ennek az országnak pocsék emberi jogi háttere van, az jelentősen gyengítené Szaúd-Arábia sporton keresztül imázsjavításának varázsát. Az F1 a sokszínűségről, a befogadásról és az LGBT-emberek felé való nyitásról beszél, azaz ki kellene tartaniuk az emberi jogok mellett” – nyilatkozta a jogvédő szervezet kampányfőnöke, Felix Jakens.

Nagy kérdés, hogy Hamilton lép-e valamit, hiszen az angol a versenyhelyszínek kapcsán még sosem szólalt meg, pedig az USA-tól Oroszországon, Kínán keresztül Bahreinig nagyon sok helyen lenne mit kifogásolni.