Csütörtökön bejelentették, ami régóta nyílt titok volt, vagyis hogy jövőre szaúd-arábiai állomása is lesz a Forma-1-nek. Dzsiddában villanyfényes utcai versenyt rendeznek majd, annak ellenére, hogy az Amnesty International régóta támadja az országot az emberi jogok semmibe vétele miatt.

A Forma-1-es csapatfőnökök nem nagyon akartak beleszólni abba, kivel üzletel a jogtulajdonos. “Azzal, hogy világszerte versenyzünk, pozitivitást vittünk mindenhova. Egy évvel ezelőtt jártam Rijádban a Forma-E miatt, és le voltam nyűgözve attól a változástól, amit láttam” – fogalmazott Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

“Látogatóként persze soha nem lehet tudni, hogy mennek valójában a dolgok, de a verseny nagyszerű volt, hátrányos megkülönböztetés nélkül. Nők és férfiak egyformán és ugyanott élvezhettek egy sporteseményt.”

“Valahol el kell kezdenünk, és meg is kell tennünk mindent azért, hogy a világ jobb hely legyen.”

Mattia Binotto egyetért. “Akárhol is legyünk, a sport mindig egy pozitív üzenet” – így a Ferrari csapatfőnöke. “A sport pozitív változást hozhat, ebből a szempontból kellene ezt néznünk.”

Christian Horner szerint a sportot és politikát nem szabad keverni. “Ha mi vállaljuk egy világbajnokságban való szereplést, nem szólhatunk bele abba, hol rendeznek versenyeket. Egyszerűen vállaljuk mindet” – mondta a Red Bull csapatfőnöke.

“Meg kell bíznunk a kereskedelmi jogok tulajdonosában, hogy olyan döntéseket hoz, amelyek helyesek a sport számára. Mi nem egy politikai szervezet vagyunk, a sport nem szólhat a politikáról.”