Érvényesült a papírforma a Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíj időmérő edzésén, a Mercedes óriási fölénnyel vitte az első sort, azonban a csapaton belüli sorrend már okozott némi meglepetést: Valtteri Bottas ugyanis utolsó körével elhappolta a pole-t Lewis Hamilton elől, ezzel a finn idei negyedik és pályafutása 15. rajtelsőségét szerezte. A Mercedesek mögött szokás szerint a Red Bull hollandjáé, Max Verstappené lett a harmadik rajtkocka.

A leintést követően a Forma-1-es karrierje során három győzelmet arató Johnny Herbert készítette az interjúkat a leggyorsabbakkal.

Valtteri Bottas (Mercedes, 1.): „Meg kell harcolni érte, nincs olyan, hogy könnyű pole-pozíció. Nagyon élveztem. Ezen a pálya gyönyörű, amikor tövig nyomod. Tudtam, hogy javítanom kell az utolsó körben, és sikerült megtalálnom azokat az apróságokat, amikre szükségem volt. Nagyszerű érzés. A 2-3-as kanyarra feküdtem rá igazán, de csak a végére állt össze, ahogyan az utolsó pár kanyar is. Holnap jó küzdelem lesz, a versenynaptárban itt vezet az egyik leghosszabb út az 1-es kanyarig. Semmi kétségem afelől, hogy Lewis és Max üldözni fognak, de jó helyről indulok.”

Lewis Hamilton (Mercedes, 2.): „Valtteri remek munkát végzett, az én köröm azonban elég gyenge volt. Vannak dolgok, amik nem mehetnek tökéletesen. De milyen gyönyörű helyen vagyunk itt, Olaszországban, a pálya hihetetlen, valamint az a sebesség, amivel körbemegyünk rajta. Hálás vagyok azért, hogy itt lehetünk, ahogyan a teljesítményünkért is, ami igazán figyelemre méltó. Sokkal jobb érzés, mint a legutóbbi versenyen, pedig az is igazi kihívás volt, amit élveztem.”

Max Verstappen (Red Bull, 3.): „A problémánk miatt nem volt túl jó időmérőnk, nem sikerült sok kört mennünk. Kissé trükkös a helyzet: a közepes gumikon továbbjutottunk ugyan, de úgy tűnt, hogy egy picit szenvedtünk, nem volt túl sok tapadásunk. Másodjára már jobb volt. A harmadik hely nem rossz, de személy szerint szerettem volna kicsit közelebb kerülni. A pálya nagyon menő, élvezet vezetni rajta. Azt hittem, túl szűk lesz ezeknek az autóknak, de bízom benne, hogy jó versenyünk lesz holnap.”