A Racing Point-os Sergio Perez két megrovást is begyűjtött a Portugál Nagydíj hétvégéjén, a mexikói pilótát mindkétszer egy-egy Pierre Gaslyval történt incidense miatt büntették. Perez előbb a szombati időmérő után kapott megrovást, amiért feltartotta alphatauris riválisát, majd a vasárnapi futam azért jött a második intés, mert a hajrában, a 64. kör elején túl keményen védekezett az előzni próbáló francia ellen.

Bár a versenybírók előtt Perez és Gasly egyetértett, hogy a mexikói hirtelen irányváltása a határokat feszegette, de még belefért, a stewardok szigorúbban értékeltek – igaz, időbüntetést, büntetőpontot azért ők sem akartak adni.

A Racing Point csapatfőnöke, Otmar Szafnauer így is bosszús volt.

„Hát nem pont ezt akarják a nézők, a jó versenyt, a kemény védekezést? Ha elkezdjük azért meginteni, büntetni a pilótákat, hogy keményen, de biztonságosan versenyeznek, akkor mi lesz a sportágunkkal? Nem értek össze, és Sergio előbb mozdult, mint Gasly. Sergiónak joga volt arra a manőverre, Gasly meg levette a lábát a gázról, nem volt kontakt. Mi szükség volt a megrovásra?” – nyilatkozta a versenyt követően, hozzátéve, hogy ezzel gúzsba is kötötték Perezt, hiszen ha idén bármikor összeszed egy harmadik megrovást, a következő versenyre automatikusan 10 helyes rajtbüntetés jár majd neki.

„Így nem lesz képes keményen küzdeni, mert azzal újabb megrovást kockáztatna, ami aztán tízhelyes büntetést hoz. Ezután úgy kell vezetnie, mint egy szentnek. Szóval szerintem ez túl szigorú volt.”

Szafnauert különösen dühítette, hogy egy másik, Perezt érintő incidens esetében semmi sem történt: az első körön a mexikói a Red Bull-os Max Verstappennel ért össze, miközben a 4. helyért csatáztak, a Racing Point-os kipördült, visszaesett, a holland ment tovább, a stewardok pedig egyszerű versenybalesetként könyvelték el az esetet.

„Az rendes ütközés volt, az ütközést pedig ki kell vizsgálni. A gaslys eset nem ütközést volt, egyszerűen jó, kemény védekezés. Azt megbüntették, az ütközésnél meg nincs semmi? Kétszer volt már ilyen, Leclerc és Lance (Stroll) esete is hasonló volt, ott is ütközés volt, ott sem lett semmi” – utalt az Orosz Nagydíj első körén történtekre.