Lewis Hamilton mercedeses szerződése idén lejár, de annak ellenére, hogy a szezon végén behúzhatja a csapattal hatodik, összesen a korábban Michael Schumacher érintethetetlen rekordjának vélt hetedik világbajnoki címét, még mindig nem tárgyal a hosszabbításról.

A csapatfőnök, Toto Wolff az év eleje magyarázkodik emiatt, az osztrák kezdetben a téli pihenést, majd a tesztelést, a járvány miatti távollétet, az utóbbi hónapokban pedig a szezon sűrűségét hozta fel kifogásként, bár egyre inkább érezteti, hogy nem lehet a végtelenségig húzni a dolgot.

„Egymás után sorjáznak a futamok, nem szeretnénk, ha elvonná a figyelmünket a szerződési tárgyalás. A hosszabb szünetekben azért közelebb kerülünk a lezáráshoz, de nem tudom, mikor lesz bejelentés. Az elmúlt három évben rá sem néztünk a szerződésre, még a fiókból sem vettük elő. Bizonyos körülmények változnak, változik a környezet, ezért amikor újabb időszakról van szó, meg kell vitatni a dolgokat” – magyarázta a brit Channel 4-nak.

F1: A főnök sem tudja, mikor ír alá Hamilton 1

Toto Wolff

„De még a szezon során meg kell lennie. Nem kezdhetjük úgy az új évet, hogy nem ismerjük a versenyzői felállásunkat. De igazából biztos vagyok benne, hogy közösen folytatjuk. Egyszerűen annyira intenzív az idény, hogy nem tudtunk erre egy napot szánni, mert pihenni, töltődni is kell.”

„Nem erőltetünk semmit, valamikor majd azt mondjuk, hogy oké, üljünk le, vegyük elő a régi szerződést, amire három éve rá se néztünk, és nézzük meg, min szeretnénk változtatni benne” – folytatta.

Mivel komolyan vehető F1-es alternatíva nincs, furcsa a hosszabbítás húzása-halasztása Hamilton részéről. Három forgatókönyv lehetséges: 1) informálisan már megy az alkudozás, a „probléma” a fizetési igény és a több ezer dolgozóját elküldeni kényszerülő Mercedes ajánlata közti különbség; 2) amíg Wolff mercis jövője – esetleg a csapat tulajdonlása – nem tisztázódott, Hamilton sem akarja elkötelezni magát; 3) a 35 éves angol nyitva akarja hagyni a lehetőséget, hogy hétszeres világbajnokként az év végén visszavonuljon.