A Forma-1-es versenyzők az elmúlt pár évben számos kérdésben közös álláspontot fogalmaztak meg, majd hallatták is a hangjukat a közönség és a sportág döntéshozói felé is.

Az F1-es pilóták szakszervezete, a GPDA egyik igazgatójaként is tevékenykedő Sebastian Vettel szerint talán még sosem volt ilyen szintű az együttműködés, az egység, mint ma

„Úgy gondolom, hogy amikor kezdtem (2007-ben – a szerk.) egy kicsit több volt a beszélgetés, az üzenetváltás. Ma inkább üzenetekről van szó, meg a kommunikáció másféle formáiról, amiket nem ismerek” – mondta a közösségi médiától híresen irtózó négyszeres világbajnok a Motorsportnak.

„De egyértelmű a változás a múlthoz képest. Gyakran mondogatják, hogy régebben nagyobb volt az egység a versenyzők között, a látókör pedig szélesebb. De régen nem volt annyi repülőjárat, szóval mindenki ugyanazokon a gépeken utazott, ugyanazokban a hotelekben szállt meg.”

Mára nagyobb a választék, a koronavírus-járvány miatt pedig minden csapat a saját „buborékjában” marad, de ez sem akadályozza a versenyzők kommunikációját, állítja a 33 éves német:

„Mivel most inkább a csapattal van az ember, természetesen adódik az elkülönülés. De úgy gondolom, hogy így is egységesebbek lettünk az elmúlt három-négy évben, mint előtte. Sosem láttam még ekkora egységet bizonyos kérdésekben, mint a gumik, a szabályok, a sportág jövője, a versenyzők helyzete. Szerintem ez pozitív, mindössze a kommunikáció formája változott.”