A múlt hétvégi Toszkán Nagydíj a Ferrari 1000. Forma-1-es futama is volt, de a maranellói csapat elég soványan „ünnepelt”: Charles Leclerc és Sebastian Vettel a 9. és 10. helyen ért be a mugellói káoszfutamon, a szintén Ferrari-motoros Alfa Romeóban ülő Kimi Räikkönen mögött, a monacói pedig csak a finn időbüntetésének köszönhette, hogy végül a 8. helyre lépett előre.

A jubileumi hétvégére átfestett Ferrari ugyan egy hajszállal jobban szerepelt, mint a nullázásokat hozó Spában és Monzában, de az autó így is versenyképtelen volt, kis túlzással a futamon az előzte meg őket, aki épp arra járt.

A csapatfőnök, Mattia Binotto a verseny után maga is lesújtó képet festett, újra arra utalt, hogy hosszú ideig eltart majd a küszködés.

F1: Alapjaiban rossz az idei Ferrari 1

„Leclerc-nek igaza van, mindannyian csalódottak vagyunk. Egyszerűen nem volt meg a tempónk. Pár kör után eltűnt a sebességünk, ez tükröződik a végeredményben is. Magyarázatunk nincs rá. Lesz egy apróbb változtatás a következő futamra, de nem várhatunk tőle semmit. Vissza kell térnünk az alapokhoz” – nyilatkozta a Sky Italiának.

„A gyárban is keményen dolgozunk, hogy 2021-re korrigáljuk az alapcsomagot. A kis változtatásokra nem építhetünk. A mi problémánk alapvető, időre van szükségünk” – tette hozzá.

A Ferrari helyzetét különösen nehezíti, hogy a koronavírus-járvány és annak (várható) hatásai miatt tavasszal a nagy szabályváltozási csomag bevezetésének 2022-re való halasztásáról döntöttek, sőt 2021-re nem is fejleszthetnek új autót a csapatok, minimális változtatásokkal jövőre is az idei modellekkel állnak majd rajthoz.