Minden új, a Forma-1-be jelentkező csapatnak 200 millió dollárt kell leszurkolnia a versenytársaknak, mielőtt rajthoz állnának. Ezt Zak Brown, a McLaren vezérigazgatója árulta el a Toszkán Nagydíj hétvégéjén. A díj – melyet egyenlő arányban osztanak szét az istállók között – meggátolja, hogy felhíguljon a mezőny, ahogy azt 2010-ben, a három érkező csapat esetén is láthattuk.

200 millió dollárt kérnek az F1-be belépő csapatoktól 1

Mindössze három évig húzta a csapat, mely előbb Hispania Racing Team, majd HRT néven futott az F1-ben

“A 200 millió szándékolt célja az, hogy megőrizze a létező csapatok értékét” – mondta Brown, hozzátéve, hogy a Williams közelmúltban lezajlott adásvétele is megmutatta, milyen fontos is ezt biztosítani. “Így ráadásul kevésbé drága, és többet kap a pénzéért az ember, mintha új csapatot indítana.”

200 millió dollárt kérnek az F1-be belépő csapatoktól 2

Zak Brown

“Ha hiszünk a Forma-1, mint franchise értékének növekedésében, akkor vissza fog térülni az a 200 millió egy későbbi időpontban. A szabályok egyébként is megengedik, hogy a Liberty és a csapatok más összeget határozzanak meg.”

“Szeretnénk, ha nem lenne olyan többet, mint a múltban, amikor a USF1 bejelentette, hogy a Forma-1-be érkeznek, de pályára sosem léptek” – utalt a manapság újságíróként ténykedő Peter Windsor vállalkozására Brown. Ilyen tervekből nem volt hiány tíz évvel ezelőtt: ott volt például a Stefan GP is – az ötletgazda, Zoran Stefanovic többször is bele akart vágni az F1-es projektbe, de a bizonytalan pénzügyi háttér miatt a Nemzetközi Automobil Szövetség nem adott nekik indulási engedélyt.