A szerb Zoran Stefanovic 2009-2010-ben azon dolgozott, hogy Stefan GP néven szerbiai központú csapattal szálljon be a Forma-1-be, a projekthez megszerezte az F1-ből kiszállt Toyota 2010-re épített autóját, megnyerte a 2007-es kémügybe belebukott mclarenes mérnököt, Mike Coughlant, leigazolta Nakadzsima Kazukit és közel állt ahhoz, hogy az 1997-es világbajnokot, Jacques Villeneuve-öt is szerződtesse, de a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) nem kapott indulási engedélyt a homályos, bizonytalan pénzügyi háttér miatt.

Stefanovic most újra felbukkant, a szerb üzletember újabb Forma-1-es projektet indított, az Osztrák Nagydíj helyszínén a sportszakmai vezető Ross Brawnnal tárgyalt a hétvégén. Az új csapatkezdemény központja Szerbia helyett az olaszországi Parmában van, az egykori Williams- és Ferrari-szakember Enrique Scalabroni vezetésével megkezdték a stáb összeállítását és az infrastruktúra kiépítését, és már szélcsatornás szerződést is kötöttek.

“Azért érkeztem, hogy Ross Brawnnal tárgyaljak, ugyanis Olaszországban új Forma-1-es csapatot állítok össze” – nyilatkozta Stefanovic a Motorsport.comnak. “Mielőtt ideutaztam, több fontos dolgot is elintéztem: tisztázódott, hogy a központ Parmában lesz, viszonylag közel a szélcsatornához. Emellett szerződtettem egy aerodinamikai specialistát is a projekt fejlesztéséhez.”

A fentiekhez mi tesszük hozzá, hogy az olaszországi bázis nem rossz ötlet, ha Stefanovic komolyan vehető projektet rak össze, ügyesen játszik, esetleg az Alfa Romeót a Forma-1-be visszajuttatni kívánó Sergio Marchionnét is meggyőzheti az együttműködésről.

Stefanovic mellett a hírek szerint egy, de akár két kínai csoport is érdeklődik a Forma-1-es beszállás iránt, de 2019 előtt biztosan nem érkezik új csapat.