15 konstruktőri pontjába és 400 ezer eurójába került a Racing Pointnak, hogy lemásolta a Mercedes 2019-es bajnoki autójának a fékhűtését. A döntés ellen szinte a fél mezőny, köztük a Racing Point is fellebbezett – rajtuk kívül mindenki a szigorúbb büntetésért lobbizott, ők pedig az enyhítésért.

Időközben azonban többen is visszavonták a fellebbezést, köztük a végig leghangosabban tiltakozó Renault is – az eredeti ítélet ugyanis az ő nyomásukra született. Őket ugyanis megnyugtatta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) korábbi döntése, mely szerint jövőre nem teszik lehetővé a hasonló másolásokat.

A Ferrari azonban tartja magát, de ahogy Mattia Binotto elmondta, már ők is azt tervezik, hogy a többieket követve visszavonják fellebbezésüket. Ám addig biztosan nem tesznek semmit, amíg a szabályok hivatalos formát nem öltenek. “Megerősítettük az óvásunkat és fellebbeztünk a döntés ellen” – mondta a csapatfőnök. “Ennek oka, hogy meg vagyunk arról győződve, hogy amit a Racing Point tett, az nem helyes. Úgy hisszük, hogy ez a sport alapelveinek ellentmond, és ez nem történhet meg a jövőben.”

F1: Köti az ebet a karóhoz a Ferrari 1

Mattia Binotto

“Tisztánlátást kérünk az FIA-tól. Ha azt mondják, hogy a szabályokat rendbe teszik, vagy egy technikai direktívának köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy lehetetlenné válik a másolás, akkor készen állunk arra, hogy visszavonjuk a fellebbezést.”

Binotto hozzátette, hogy a riválisoktól ellesett tudás mindig is a sport része volt. “Ebben nem látok semmi rosszat. Az más azonban, hogy egy teljes dizájn lemásolnak. Ha én a Mercedes helyében lennék, biztosan óvtam volna, ha minket másolnak. Mindig is készültek lesifotók az autókról, ez tény, ebben nincs semmi rossz” – mondta.