F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton

Már csak kettő kell Lewis Hamiltonnak: pályafutása 89. F1-es győzelmét aratta a brit Belgiumban, egyre közelebb Michael Schumacher győzelmi rekordjához. A hatszoros világbajnokot Valtteri Bottas és Max Verstappen kísérte célba, a Ferrarik pont nélkül zártak.

F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton

Lewis Hamilton nyerte a 2020-as Forma-1-es Belga Nagydíjat. A Mercedes hatszoros világbajnoka a másik Mercedesben ülő Valtteri Bottas és a Red Bull-os Max Verstappen előtt ért célba a 44 körös futamon.

F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton 1

A rajttól gond nélkül eljött az élmezőny, Verstappen és a negyedik helyről induló és ott is végző Daniel Riccardo kakaskodtak egy kicsit több kanyaron keresztül, de a renault-s maradt végül a holland mögött. Több pozíciót is nyert a rajtnál a középmezőny sűrűjéből induló Charles Leclerc, de a Ferrari monacóija hamar vissza is esett: a csapattárs Sebastian Vettellel együtt a versenyt a hátsó régiókban töltötték, végül a 13-14. helyen értek célba, a német vezetésével.

A futam legkiemelkedőbb eseménye az alfa romeós Antonio Giovinazzihoz köthető: az olasz elveszítette autója felett az irányítást, és a falba vágta azt. Egy leszakadó kerék a pályára gurult, a mögötte érkező George Russell pedig nem tudta már elkerülni a törmelékeket: előbb a keréknek, majd a falnak ment a Williams britje.

Az eset miatt a biztonsági autó a pályára hajtott, ez idő alatt szinte mindenki a bokszba hajtott friss gumikért, letudva egyetlen kerékcseréjüket.

F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton 2

Az egyik kivétel a nap versenyzőjének is megválasztott Pierre Gasly volt. Az AlphaTauri franciája egyedüliként a kemény gumikon rajtolva későn cserélt kereket, a végén pedig parádés felzárkózással nyolcadik lett.

A Renault jó tempóját nemcsak Ricciardo negyedik helye – és nem mellesleg pluszpontot érő leggyorsabb köre – mutatta meg, de Esteban Ocon is. A csapattárs az utolsó körben előzte meg a hatodikként befutó Alexander Albon Red Bullját. Hetedik lett Lando Norris a McLarennel, mentve a wokingiak becsületét: csapattársa, Carlos Sainz kipufogóhiba miatt nem tudott elrajtolni. Az utolsó két pontszerző helyet a Racing Point párosa, Lance Stroll és Sergio Perez vitte el.

F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton 3

A pontversenyt nyolc futam után Hamilton vezeti 157 ponttal, mögötte 110-zel következik Verstappen, Bottas a harmadik helyen 107 egységgel várhatja a jövő heti Olasz Nagydíjat. A csapatok sorrendjét a Mercedes 264 ponttal vezeti a 158 pontos Red Bull előtt. A harmadik hely környéke igazán szorosan alakul: a McLaren 68, a Racing Point 66, a Ferrari 61, a Renault 59 egységgel várhatja a folytatást.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Derült időben, 18 fokos levegő- és 29 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók rajtrácsra a 2020-as szezon hetedik Forma-1-es futamára, a Belga Nagydíjra.

Az év hetedik pole-pozícióját Lewis Hamilton szerezte meg a Mercedesszel, megelőzve csapattársát, Valtteri Bottast. A második sorba Max Verstappen és Daniel Ricciardo állhatott fel a Red Bull-lal és a Renault-val, a harmadik soron csapattársaik, Alexander Albon és Esteban Ocon osztozhattak. Hetedikként indulhatott volna Carlos Sainz, ám a rajtrácsra kivezető körén tönkrement McLarenje, kipufogóhiba miatt visszagurult a bokszba.

A mezőny többsége a közepes gumikon vágott neki a versenynek, heten – a két Renault, Albon, a két Racing Point, Norris és Charles Leclerc (Ferrari) – a sárga oldalfalú közepes keveréket választották, míg Pierre Gasly (AlphaTauri) a keményekkel indult.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egy kiállásos taktika lehetett volna, lágy-közepes elosztásban, 18 körös lágy gumis etappal. Valamivel lassabbnak gondolták a lágy-kemény változatot, melyben a lágy gumis etap 16 körös lehetne. Azoknak pedig, akik inkább kétszer cserélnének kereket, az olaszok a lágy-közepes-lágy felosztással számoltak, két 14 körös lágy gumis etappal a 44 körös versenyen.

vége 0 új esemény

2020 Forma-1 Belga Nagydíj

15:16

Rajt/1. kör

Az élmezőny gond nélkül eljött a rajtrácsról, helycsere nélkül. Verstappen és Ricciardo kanyarokon keresztül küzdöttek egymással, de megtartották a 3-4. helyet. Leclerc rajtolt jól, a 13.-ról a 8. helyig jött fel.

15:17

2. kör

Gasly a kemény gumikon autózva előzte meg Perezt az Eau Rouge – Raidillon kanyarkombinációban, átvéve tőle a kilencedik helyet.

15:18

3. kör

Hamilton az élen már 1,4 másodperccel vezet Bottas előtt, Verstappen hátránya már 3 másodpercre nőtt. Gasly közben Leclerc mellett is elment, az AlphaTauri franciája a 8. helyen száguldott.

15:21

4. kör

Az állás: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Ocon, Albon, Stroll, Gasly, Perez, Leclerc. A Ferrari monacóija újabb pozíciót vesztett, ezúttal Perezzel szemben.

15:23

5. kör

Erősen kezdtek a Renault-k: Ricciardo megőrizte negyedik rajthelyét, Ocon pedig egy pozíciót javítva az ötödik helyen autózott.

15:25

6. kör

Nem ez lesz a Ferrari-rajongók kedvenc versenye: Leclerc-t Norris szorította ki a pontszerző pozíciókból, Vettel pedig a 13. helyen autózott, Kvjat mögött.

15:26

7. kör

Kvjat is átlépte Leclerc-t, a két maranellói autó a 12-13. helyen haladt.

15:28

8. kör

Bottas 1,5 másodperces hátrányból követte Hamiltont, Verstappen hátránya már 5 másodperc volt, Ricciardo pedig már bőven 10 másodperces lemaradással következett – mindössze 8 kör után. A szárnyaló Gasly eközben a hetedik helyen autózó Strollt üldözte.

15:32

10. kör

Verstappen rádión jelezte, hogy közepes gumijai már nemigen tapadtak.

15:36

12. kör

Gasly mindenki a bokszban járt, miközben kiderült, hogy Giovinazzi veszítette el az irányítást autója felett, Russell pedig egy leszakadó kerékbe rohant bele.

15:39

13. kör

Az állás a biztonsági autó mögött: Hamilton, Bottas, Verstappen, Gasly, Perez, Ricciardo, Albon, Ocon, Stroll, Norris.

15:47

16. kör

Hamilton rádiózása szerint motorerőt veszített, de azért a leggyorsabb kört megfutotta. Csapata gyorsan meg is nyugtatta, minden rendben volt az autójával.

Közben egymásra talált a két jó barát: Räikkönen a korábbi csapattársát, Vettelt előzte meg és jött fel a 12. helyre.

15:49

17. kör

A friss gumikon haladó Ricciardo elment az addig ötödikként haladó Perez mellett, aki nem cserélt még gumikat. Albon lehet a következő a sorban, aki elmehet a mexikói mellett.

15:51

18. kör

Vizsgálat indult Leclerc ellen, a monacói szükségtelenül lassan hajtott a biztonsági autós szakasz életbe léptetése után.

15:52

19. kör

Perez a bokszban járt, miközben Leclerc Vettelt támadta. A német nem hagyta magát, össze is ért a két Ferrari.

15:58

22. kör

Elérkeztünk a verseny feléhez, az állás: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Gasly, Albon, Ocon, Stroll, Norris, Kvjat. A leggyorsabb kör ekkor Bottas neve mellett szerepelt. A két Ferrari a 12-13. helyen haladt, Vettel, Leclerc sorrendben.

16:00

23. kör

Leclerc ügyét csak a verseny után fogják vizsgálni, az érintett felet 17:30-tól hallgatják majd meg.

16:02

24. kör

Gasly még mindig húzta a közepes gumikon, így nem csoda, hogy Albon is elment mellette.

16:04

25. kör

Leclerc a bokszban járt, egy lassú, 5 másodperces kerékcsere során friss gumikat kapott. Emellett a Ferrari szerelői sűrített levegővel is feltöltötték az autót.

16:06

26. kör

Gasly már csak a hetedik, Ocon is elment mellette. Közben az élen Hamilton 3,8 másodperccel vezetett Bottas és 5,7-tel Verstappen előtt, folyamatosan megjavítva az aktuális leggyorsabb kört.

16:08

27. kör

Gasly is a bokszban járt, a 16. helyre tért vissza a francia. Közben az utolsó, 17. helyen Leclerc megfutotta a leggyorsabb kört, Räikkönen pedig arra panaszkodott csapatának, hogy jobb lábánál sok víz áll az autóban.

16:10

29. kör

Hamilton vissza is vette Leclerc-től a leggyorsabb kört, 4,4 másodpercre növelve ezzel előnyét Bottas előtt. Vettel eközben Perezzel szemben veszítette el a 11. helyet.

16:13

30. kör

Gasly kiemelkedő teljesítményt nyújtott, el is kezdte a felzárkózást kerékcseréje után: a francia már a 13., legutóbb Grosjean mellett ment el.

16:15

31. kör

Gasly következő áldozatának Vettel tűnt – a legjobb Ferrari-motoros autó egyébként Räikkönen Alfa Romeója volt, ekkor a 10. helyen haladt a finn.

16:16

32. kör

Nem kellett sokáig várni, Gasly könnyen elment Vettel mellett a Kemmel egyenesben. A német még el is fékezte magát egy kicsit, átvágta a bukóteret.

16:18

33. kör

Egy pillanatra bevágták a közvetítésbe a versenyt kívülről figyelő Sainz arcát is: a spanyol – látva Vettel küszködését – csalódottan lehajtotta fejét.

16:20

34. kör

A verseny 3/4-én túl Hamilton vezetett Bottas előtt 4,8 másodperccel, Verstappen lemaradása a harmadik helyen további 4,3 másodperc volt. Az akciót a visszazárkózó Perez és Gasly szolgáltatta, ebben a körben a 10-11. helyen haladtak, mindketten megelőzték Räikkönent.

16:22

35. kör

Bottas lábzsibbadásra panaszkodott, bal lába kezdett elmacskásodni.

16:23

36. kör

A pontszerzők állása: Hamilton, Bottas, Verstappen, Ricciardo, Albon, Ocon, Stroll, Norris, Kvjat, Perez.

16:24

37. kör

Perez elment Kvjat mellett, a mexikói a kilencedik helyre jött fel. Gasly is követte példáját, az orosz nem is csatázott csapattársával.

16:27

38. kör

Hamilton eléggé elfékezte magát a célegyenesre fordító sikánban, át is vágta a pályát emiatt.

16:30

39. kör

Bottast arra kérték, hogy kerülje el a rázóköveket. Az infografikák alapján egyik élmenőnek sincsenek jó állapotban a gumijaik, a finn is levágta a sikánt úgy, ahogy Hamilton tette korábban.

16:31

41. kör

Gasly elment Perez mellett, átvéve a mexikóitól a 9. helyet.

16:34

42. kör

Szép hármas csata alakult ki Albon, Ocon és Norris között az 5-6-7. helyen. Közülük a francia tűnt a leggyorsabbnak, de próbálkozása nem járt sikerrel.

16:36

43. kör

Másodjára Ocon nem volt elég közel Albonhoz, inkább a mögötte érkező Norrisra kellett figyelnie. Közben Gasly elment Stroll mellett, megszerezve ezzel a nyolcadik helyet.

16:41

44. kör/Cél

Hamilton zavartalanul húzta be a Belga Nagydíjat Bottas és Verstappen előtt. Ricciardo a negyedik lett, megfutva a leggyorsabb kört, Ocon pedig az utolsó körben elment Albon mellett. Norris maradt a hetedik, a maradék pontszerző helyeken Gasly, Stroll és Perez osztozott.

A két Ferrari pont nélkül, csak a 13-14. helyen zárt Vettel-Leclerc sorrendben.

17:00

Végeredmény

F1: Újabb rajt-cél győzelmet aratott Hamilton 1

Kép(ek) forrása: Getty Images