Lewis Hamilton kezdeményezésére a Forma-1-es szezonkezdet óta a versenyzők a futamok előtt rövid kiállással jelzik, hogy elítélik a rasszizmust, ám vannak, akik nem pont úgy fejezik ki az álláspontjukat, ahogy az angol szeretné, azaz nem térdelnek.

Az érzékeny téma miatt természetesen komoly érzelmek is képbe kerültek, vannak, akik egyenesen rasszizmussal vádolják az állva maradókat.

A kezdettől fogva az állva demonstrálást választó ferraris Charles Leclerc a Gazzetta dello Sportnak így beszélt a saját indokairól:

„Nem akarok térdelni, mert a világszerte zajló tüntetések egy része erőszakos, én pedig elutasítom az erőszak minden formáját. És az sem tetszik, hogy a politikusok kezdoik a maguk céljaira felhasználni a tüntetéseket” – jelentette ki a monacói.

„De ellenzem a rasszizmust. Küzdök ellene, és örülök, hogy a Forma-1 platformot biztosít a helyes álláspontnak. Az F1 lehetőséget adott nekünk, hogy a belátásunk szerint fejezzük ki magunkat. A pólónkon feketén-fehéren ott van, hogy „vessünk véget a rasszizmusnak”, mindannyian ezt az üzenetet akarjuk közvetíteni.”

Leclerc a Twitteren is foglalkozott a témával:

„Szomorú látni, hogy egyesek hogyan manipulálják a szavaimat, hogyan fordítják ki őket úgy, hogy rasszistának tűnjek fel. Nem vagyok rasszista, gyűlölöm a rasszizmust. A rasszizmus undorító” – posztolta.

„Ne soroljanak egy csoportba azokkal az undorító emberekkel, akik a bőrszínük, vallásuk vagy nemük alapján diszkriminálnak másokat! Nem tartozom közéjük, soha nem is fogok! Mindenkit tisztelettel kezelek, ennek kellene az alapnak lennie. Aki pedig engem használ fel arra, hogy a maga rossz elveit népszerűsítse, hagyja abba! Nem érdekel a politika, nem akarok részese lenni.”

A monacói versenyző a csütörtöki versenyzői sajtótájékoztatón is megszólalt:

„Elég volt abból, hogy bírálnak. Ahogy sokszor mondtam már, elég aktív vagyok a közösségi médiában, és nem fogadom el, hogy olyasmiknek bélyegezzenek, mint az elmúlt pár hétben, pusztán azért, mert nem térdelek.”

Leclerc: Nem vagyok rasszista! 3

Szintén nyilatkozott a haasos Kevin Magnussen, aki korábban Hamiltonékkal térdelt, ám Silverstone-ra felhagyott ezzel.

„Ami a térdelés-állás témáját illeti, szeretném leszögezni, hogy én is a rasszizmus ellen vagyok. Támogatom ezt, viszont nem támogatok semmilyen politikai szervezetet, amilyen szerintem a Black Lives Matter mozgalom is. Szeretnék ettől elkülönülni, és csak a rasszizmus elleni kiállást folytatni. Örülök, hogy a Formma-1 lehetőséget ad erre, a pilóták pedig támogatják, ebben én is benne vagyok” – mondta csütörtökön.