Már a barcelonai téli tesztelésen rózsaszín Mercedesként emlegették a Racing Point idei autóját, mert nagyon hasonlít a címvédő tavalyi autójára. A Renault a Stájer Nagydíj után óvást adott be a rivális ellen, de nem a teljes autó, hanem csak a fékhűtő dobok szabályosságát támadja.

Az idei szezontól a fékhűtőknek saját fejlesztésűnek kell lenniük, azaz nem lehetnek más csapattól vásárolt alkatrészek. A Renault szerint márpedig a Racing Point fékhűtői egy az egyben megegyeznek azokkal, amelyeket a tavalyi Mercedesen használtak.

“Úgy hisszük, a Racing Point tervrajzokat és alkatrészeket kapott a Mercedestől” – foglalta össze a Renault álláspontját a Sky Sportsnak a csapat technikai főnöke, Marcin Budkowski a Hungaroringen.

A Racing Point szerint a Renault óvása teljesen megalapozatlan, a csapat nem aggódik az eljárás miatt. A McLaren sem hiszi, hogy sikeres lehet a franciák támadása, de a csapatnak azért van véleménye az ügyről.

“Természetesen mi nem ismerhetjük, hogy pontosan mi áll az óvásban. De figyelembe véve, hogy a Racing Point egyébként is mennyire nyíltan beszél arról, hogy a tavalyi Mercedest használta mintának a tervezés során, meglepne, ha bármit is lehetne tenni ellenük” – fogalmazott Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke.

A wokingiak annak azért örülnek, hogy így tiszta vizet öntenek a pohárba. “Fontos téma ez számunkra, örömmel fogadjuk, ha tisztázzák a helyzetet. Ez az óvás képet ad majd arról is, hogy az FIA és a Forma-1 hogyan képzeli el a sorozat jövőjét.”

“Vajon azt akarják majd, hogy a Forma-1 másolóbajnoksággá váljon? Mi egész biztosan azt gondoljuk, hogy ez rossz irány, és nem is fenntartható.”

Az ügyben egyébként még legalább három hétig a bizonyítékok gyűjtése folyik majd, így nem várható gyors döntés.