A Renault szerdán bejelentette, hogy az év végén távozó Daniel Ricciardót 2021-ben a kétszeres világbajnok Fernando Alonsóval pótolják majd.

A kétszeres világbajnok két szezon kihagyás után tér vissza, de a Renault csapatfőnöke szerint szükségtelen lenne idén szabadedzéseken pályára küldeni őt.

„Szerintem nem szükséges Fernandót szabadedzéseken bevetnünk, hogy újra hozzászokjon a Forma-1-es autó vezetéséhez. Nem hiszem, hogy szüksége lenne erre, nem is tervezünk ilyesmit” – mondta Cyril Abiteboul a Motorsport.comnak, hozzátéve, hogy ha nagyon kell, akkor a spanyol gyakorolhat tesztkorlátozás alá nem eső régebbi autóval. „Erre bármikor lehetőségünk van, de hogy egyértelmű legyek, egyelőre nincs ilyen tervünk sem.”

Maga Alonso is hangsúlyozta, hogy a vezetést nem kell szoknia, és általában is csúcsformában van:

„Úgy gondolom, hogy tavaly nagyon-nagyon aktív évem volt. Idén meg mindenki ugyanabban a cipőben jár: a Forma-1-nek eddig egy futama volt Ausztriában, én meg lehúztam három hetet a Dakaron. A világ pár hónapra leállt, szóval ugyanolyan helyzetben vagyunk.”

„Tavaly a hosszútávú versenyzés, a Daytona, a WEC, majd a dakaros felkészülés miatt szinte minden héten volán mögött voltam. Késznek érzem magam, a vezetés és a fitnesz szempontjából is 100%-os vagyok. Azt hiszem, februárban kezdtem edzeni, szóval mostanra 100%-osnak érzem magam. 15 nappal ezelőtt csináltunk pár erőnléti tesztet, és a pályafutásom legjobb eredményeit hoztam. Nagyon motivált vagyok, jókedvű és erős.”

F1: Alonso nem kap edzéslehetőséget 2

Alonso a hónap végén 39. születésnapját ünnepli majd, jövőre pedig a negyedik X is meglesz – vannak, akik szerint öreg az F1-hez, de ő nem ért egyet ezzel.

„Mindig is azt láttam, hogy a Forma-1-ben csakis a stopper állása számít, nem a kor. A versenyeredményem sosem a nemzetiségemen vagy a születési dátumomon alapult, mindig csak az órán.”

Az F1-es visszatérés előtt Alonsóra még vár egy fontos kihívás, egyelőre arra akar koncentrálni – idén augusztusban harmadszor is nekifut az Indy 500-asnak, hogy a legendás amerikai futam megnyerésével végre megszerezze az áhított hármas koronát.

„Az idei évben ez a legfőbb prioritás, csak az a versenyem lesz. 100%-osan elkötelezett vagyok. Mindenképp szeretném megnyerni egyszer. Különleges verseny, ami idén még különlegesebb lesz a felkészülés hiánya miatt. Általában tesztelünk ott előtte, de idén nem lesz semmi. Már az USA-ba való bejutásom is külön kihívás. Húzós lesz, még inkább a szerencsén is múlik majd. De örömmel megyek, élvezem majd a sebességet.”

F1: Alonso nem kap edzéslehetőséget 3

Virtuálisan már összejött az Indy 500-győzelem