Május elején a Ferrari bejelentette, hogy a felek egyetértésével nem hosszabbítják meg a négyszeres világbajnok 2020-ban lejáró szerződését – pár nappal később már az utódot is bejelentették: az új üdvöske, a saját nevelésű, a csapatnál 2019-ben bemutatkozott Charles Leclerc csapattársa 2021-től a McLarentől átigazoló Carlos Sainz lesz.

Ami Vettel szerződéshosszabbítását illeti, a csapatfőnök Mattia Binotto 2019 végén, 2020 elején többször is azt mondta, hogy a négyszeres világbajnok megtartása a prioritás számukra, majd a nagy bejelentés előtt arról szóltak a pletykák, hogy a Scuderia megalázó, mindössze egy évre szóló, a korábbi fizetést harmadára csökkentő ajánlatot tett a németnek, amit az nem fogadott el.

A hétvégi szezonnyitó Osztrák Nagydíj előtt Vettel elmondta a maga verzióját, ő azt állítja, a Ferrari egész egyszerűen nem is tett neki hosszabbítási ajánlatot.

„Természetesen meglepetés volt számomra, amikor Mattia azzal hívott fel, hogy a csapatnak nem áll szándékában velem folytatni. Sosem kezdtünk tárgyalásokba, sosem volt ajánlat, ezért nem is lehetett akadálya a megegyezésnek” – robbantotta a bombát a 32 éves versenyző.

F1: A Ferrari hazudott Vettelről 2

A külső szemlélők többsége úgy sejti, hogy Vettel az év végén távozik is a sportágból, de ő azt mondja, egyelőre nem dőlt el a kérdés.

„Természetesen szeretném a megfelelő döntést hozni magam és a jövőm tekintetében. Úgy gondolom, hogy versengő alkat vagyok, már eddig is sokat elértem az F1-ben, és megvan bennem a vágy és az akarat, hogy még többet érjek el. Ehhez persze a megfelelő csomag és a megfelelő emberek kellenek, szóval egyelőre ezt keresem, és ha megvan a jó lehetőség, akkor világos, mi lesz. Ha nem, akkor valószínűleg másfelé nézelődöm tovább.”

A sportág történetének legfiatalabb egyszeres, kétszeres, háromszoros és négyszeres bajnoka arra utalt, hogy az egyéves szabadságot nem igazán tekinti opciónak, vagy marad, vagy végleg visszavonul.

„Meggyőződésem, hogy ha az ember kész a kilépésre, akkor készen kell állnia arra, hogy örökre becsukja maga mögött az ajtót, és többé ki se nyissa azt. Nagyon tisztában kell lenni a döntéssel, ezért sem sietem el a dolgot, de a következő pár hét, hónap biztosan meghozza a válaszokat.”