Jövő hétvégén, az ausztriai Red Bull Ringen elindul a 2020-as Forma-1-es idény, a globális koronavírus-járvány miatt rendkívüli formában: zárt kapuk mögött, nézők nélkül, csökkentett létszámú, egymástól is elkülönített csapatokkal, rendszeres vírusteszteléssel.

Az utóbbi téren ugyanakkor máris lazulás látszik – pont, amikor a fertőzések számának újbóli növekedése látszik több helyen –, a kétnapos rendszerességről ötnaposra álltak át.

„Igen, egy bizonyos ponton volt szó arról, hogy kétnaponta tesztelünk mindenkit, de ezt öt napra lazítottuk. Szerintem a többi protokoll új formája is jön majd a következő hetekben, reményeim szerint a lazítások irányába haladunk” – árulta el a Ferrari sportigazgatója, Laurent Mekies.

„De ha a teljes képet nézzük, azért nagyon is sokat teszünk a biztonságért, szóval a kettő és az öt nap közti különbség nem egy fontos tényező. A Forma-1-es paddock egy külön buborék lesz, ahol ugyanazok az előírások, korlátozások lesznek érvényesek mindenkire. A Forma-1 buborékán belül a csapatok is külön buborékokat alkotnak, minimális, vagy egyenesen semmilyen interakcióval. Nem lesz olyan, hogy az egyik csapat tagja a másikéval cseveg csak úgy” – folytatta.

„Aztán a csapatbuborékon belül is lesznek buborékok, a 16-os autó buboréka, az 5-ös autó buboréka külön szerelőkkel, külön mérnökökkel. Hogy miért? Azért, hogy a lehető legkevesebben kerülhessenek kapcsolatba egy esetleges fertőzöttel.”

F1: Teher a maszk, lazul a tesztelés 2

Az alakulatok többsége privát teszteken készült a szezonkezdésre, a pilóták a vezetési rutint frissítették, míg a csapattagok az új korlátozások, óvintézkedések melletti munkát gyakorolták ki. Nem meglepő módon terhes a maszk, de ebből nem engednek.

„A garázsban dolgozó srácoknak nagyon nehéz a maszk folyamatos viselése. De hozzá fogunk szokni, hozzá kell szoknunk. A garázsban mindig viselni kell őket. Ha gond van a másik autóval, besegíthetnek, az előírás nem az, hogy mindenkinek külön buborékban kell élnie, csak a csapatoknak kell külön buborékot alkotniuk, az csak lehetőség, hogy még azokon belül is létrehozzunk továbbiakat.”

„De senki nem fog megfeledkezni az óvintézkedésekről. Ha nem lehetséges a távolságtartás, akkor mindig fent kell lennie a maszknak. Mindent megteszünk majd, hogy a lehető legnagyobb biztonságban dolgozzunk, és ezen a téren nem lesz szabadság. A védekezés az alap.”

F1: Teher a maszk, lazul a tesztelés 3