Alex Zanardi korábbi autóversenyző, paralimpiai bajnok verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos fejsérülést, majd helikopterrel szállították egy sienai kórházba, ahol gyors vizsgálat után azonnal a műtőbe vitték, 19 órától három órán keresztül operálták. Zanardi állapota a kórház közlése szerint a műtét után is válságos, a kilátások rosszak.

Az 53 éves sportember a toszkán város közelében parasportolók részére rendezett országos versenyen vett részt. Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal indult, és az ütközés során leesett ugyan a sisakja, ennek ellenére az orvosi személyzet megérkezéséig eszméleténél volt. Az olasz sajtó információ szerint viszont mindezek ellenére súlyos fejsérüléseket szenvedett, és a kórházba már rendkívül súlyos állapotban érkezett meg.

A válogatott helyszínen tartózkodó edzője, Mario Valentini a La Repubblica Firenze lapnak azt mondta: az esetnél Zanardi hibázott, miután áttért a teherautó sávjába, és már nem volt lehetősége korrigálni.

Válságos állapotban a volt F1-es paralimpikon 1

A Williamsnél 1999-ben

Zanardi 1991-94 között versenyzett „részletekben” a Forma-1-ben a Jordan, Minardi és a Lotus színeiben, majd az amerikai CART-ra nyergelt át, ahol 1997-ben és 1998-ban is bajnoki címet szerzett. 1999-re visszatért a Forma-1-be a Williamshez, de a csapat – egy akkor még rendkívülinek számító – rossz évet produkált, az olasz pontszerzés nélkül távozott az év végén.

A pilóta 2001-ben újra a CART-ban vezetett, a széria németországi, lausitzringi versenyén olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett.

Válságos állapotban a volt F1-es paralimpikon 2

A 2001-es, lábai elvesztésével járó baleset

Ezt követően a saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd a Túraautó-világbajnokságban (WTCC) versenyzett, öt szezonjából négyben még futamot is nyert. Végül új kihívásként a kézi hajtású kerékpárra, amellyel négy paralimpiai aranyat nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt 2016-ban Rióban.

Válságos állapotban a volt F1-es paralimpikon 3

A BMW-vel eredményes túraautó-versenyző lett