A napokban felröppent, hogy a júliusban újrainduló Forma-1-es idény két helyszínén, a tervek szerint dupla hétvégéket tartó Red Bull Ringen és Silverstone-ban a második fordulókon szombaton a hagyományos időmérő helyett fordított rajtrácsos kvalifikációs sprintversenyeket tartsanak.

A csapatok többsége támogatta az ötletet, ám a Mercedes – majd közeli szövetségese, a Racing Point – ellenezte az újítás kipróbálását, a stuttgartiak jelezték, hogy szerintük nem kellenek „olcsó trükkök” az F1 vonzóvá tételéhez.

A Forma-1 vezérigazgatója, Chase Carey mostanra tisztázta, hogy a kvalifikációs futamok lekerültek a napirendről, de ez nem jelenti azt, hogy ne próbálnának ki más újdonságokat idén.

„Az elmúlt években sokszor beszéltünk már arról, hogy a sportágat naggyá tevő alapok tiszteletben tartása mellett milyen változtatások javíthatnák a nézői élményt. A koronavírus-járvány kapcsán is felmerült valami ezt a két futamot illetően. A fordított rajtrácsos ötlet kapcsán nyilvánosságra is került, hogy nem minden csapatnak tetszett az ilyen hirtelen változtatás, amihez pedig egyhangú egyetértés kellene” – mondta az amerikai az F1 hivatalos oldalának.

Forma-1: Nem lesznek olcsó trükkök 2

„Azért tovább vizsgáljuk a különböző ötleteket, és biztosak akarunk lenni abban, hogy nem olcsó trükkökről van szó. Az F1 nagyszerű sport nagyszerű múlttal, nagy csillagokkal, hihetetlenül tehetséges versenyzőkkel és egyéb emberekkel, ezt tiszteletben is akarjuk tartani, de ez nem zárja ki, hogy mindig keressük a változtatások lehetőségét.”

„Az idei, különleges szezon bizonyos értelemben még nagyobb lehetőséget is nyújt arra, hogy kipróbáljunk olyasmiket, amikről úgy véljük, tényleg hozzáadhatnak valamit a versenyzéshez. Folytatjuk a megbeszéléseket, és nem is csak ezt illetően – úgy vélem, mindig érdemes keresni, hogy mivel lehetne még jobbá tenni az F1-et” – szögezte le Carey.

Kövess minket a Facebook-on!