A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt a brit Sky Sportsnak nyilatkozott, egyebek mellett az elmúlt időszak legnagyobb F1-es híréről, a Ferrari és Sebastian Vettel válásáról is beszélt. Egyelőre annyi biztos, hogy a négyszeres világbajnok 2020 végén elhagyja a Scuderiát, de még nyitott kérdés, hogy mihez kezd azután.

„Talán egy nap jó elnöke lehetne az FIA-nak. Ki tudja?” – vetette fel a francia.

A schumacheri aranykort – és persze az azt megelőző építkezést – a Ferrari csapatfőnökeként végigcsináló Todt a szakítást illetően arra hajlik, hogy a csapat nem adott elég jó autót és megfelelő támogatást Vettelnek.

„Az eredményeknek mindig van magyarázata, akár jók, akár rosszak. Michaellel azért voltunk olyan sikeresek, mert nagyon egységes, nagyon erős csapatot alkottunk, mindenki támogatta a másikat – különösen a nehéz időszakokban. Olyankor könnyű egységesnek lenni, amikor jól mennek a dolgok.”

F1: A Ferrari tolta el Vettel karrierjét 1

„Viharban ismerszik meg a jó tengerész, szóval amikor vihar volt, mi mind ott voltunk a fedélzeten. Most hajókról beszélek, de nyilván az autóról van szó. Amikor Michael megérkezett hozzánk, már kétszeres világbajnok volt, ’94-ben és ’95-ben is győzött, aztán ’96-ban csak három futamot sikerült nyernie. Nem azért, mert nem volt motivált, hanem egyszerűen nem volt meg az autója ahhoz, hogy a bajnoki címért küzdhessen.”

„Lassan aztán felépítettük az autót, felépítettük a csapatot, ami lehetővé tette a bajnoki sikereket. Szóval több dologból áll ez össze. Vegyük csak Lewis Hamiltont – nyerő autó nélkül ő sem lenne bajnok. Láttuk ezt Alonsónál, és most láttuk ugyanezt Vettelnél is. Logikus.”

Ugyan a dolgok jelenlegi állása szerint Vettel év végi visszavonulása is teljesen reális lehetőségnek tűnik, az FIA-elnök úgy véli, a 32 éves németnek még nagyon sok lehetősége akadhat:

„Sebastian Vettel az autóversenyzés egyik legnagyobb tehetsége. Nagyon sok lehetőség van, én csakis a legjobbakat kívánhatom neki, komolyan mondom. Őszintén úgy gondolom, hogy akárki is igazolja, nagyon jól fog járni vele.”

Kövess minket a Facebook-on!