A globális koronavírus-járvány teljesen felborította a 2020-as Forma-1-es szezont, a sportág vezetői jelenleg is azon dolgoznak, hogy az év második felére összehozhassanak egy módosított idényt.

A jelenlegi tervek szerint júliusban, Ausztriában indulna a világbajnokság, majd következne Silverstone – mindkét helyszínen zárt kapus, nézők nélküli futamokat tartanának. A Hungaroring is kész lenne ugyanerre augusztus elején.

Mivel a nyári szünetet előrehozták március-áprilisra, a Hungaroring után is jöhetnének futamok, az elhalasztott Spanyol Nagydíjnak otthont adó Barcelona kész lenne augusztusra beugrani.

„Kezdettől fogva azt mondtuk Chase-nek (Carey, F1-vezérigazgató), hogy mindenben együttműködünk. Ha úgy látják, segíthetünk abban, hogy jobb, erősebb világbajnokságot tartsanak, mi készen állunk. 30 éves tapasztalatunk van, logisztikai szempontból is jó helyen vagyunk, Barcelona kész a versenyszervezésre. Chase arról beszélt, hogy július-augusztusban lehetnek az európai futamok, mi biztosan készen állunk erre” – magyarázta az Autosportnak a pálya főnöke, Joan Fontsere.

F1: Szocsi ragaszkodik a nézőkhöz 1

„Kérdezték, hogy van-e olyan időpont, ami kizárt számunkra, de mondtuk, hogy nincs. Szeretnénk futamot tartani, meg tudjuk szervezni, tudunk segíteni az F1-nek. Normális években augusztusban egész Spanyolország nyaralni megy, de úgy gondolom, 2020-ban egészen más lesz. Ha tavaly kérdeztek volna, azt mondtam volna, hogy csak augusztust ne, de most rendben lesz, sőt, a korlátozott formátum kiváló kezdőpont lehet a pálya és a környező szállodák számára is, így nem ugrunk rögtön a mély vízbe. Nézők nélküli futamot két-három hét alatt meg tudunk szervezni” – folytatta.

Míg a Hungaroring és Barcelona is nyitott minden megoldásra, a szeptember végi Orosz Nagydíj szervezői nem tűnnek ilyen rugalmasnak. Szocsi még februárban, a Kínai Nagydíj elhalasztása idején jelezte, hogy nem lettek volna hajlandók az időpont-változtatásra, nem ugrottak volna be Sanghaj helyére, és most is az eredeti dátummal számolnak, ráadásul a nézőkhöz is ragaszkodnak.

„Határozott szándékunk, hogy az Orosz Nagydíjat nézőkkel, a Forma-1-es naptárban kitűzött időpontban rendezzük meg, készülünk az ország hetedik nagydíjára” – mondta a szervező Roszgonki képviselője a Championatnak.

„Ha a körülmények úgy kívánják, elvileg lehet változtatni, de akkor a szerződési feltételeknek is változniuk kell. Egyelőre nem érkezett ilyen ajánlat a Forma-1 részéről. Mi mindenképp szeretnénk megtartani a szeptember 24-27-i dátumot.”

Kövess minket a Facebook-on!