Miután a Renault a vele való hosszabbítás helyett a fiatal Esteban Ocon szerződtetését választotta, más csapatnál pedig nem akadt hely számára, a Forma-1-ben 2010-ben bemutatkozott Nico Hülkenberg a tavalyi szezon végén kipottyant a sportágból.

Bár a legtöbb dobogós helyezés nélküli indulás komoly stigma, a 32 éves német még simán nagyon hasznos tagja lehetne bármelyik középcsapatnak, ő maga sem bánná az F1-es visszatérést, ám a koronavírus-járvány hatása, azaz a szezon leállása, a jövő évre tervezett műszaki szabályok bevezetésének 2022-re halasztása nagyban rontja a kilátásait.

„Jó kérdés, amire nem könnyű válaszolni” – mondta a korábbi Williams-, Force India-, Sauber- és Renault-versenyző az Auto Motor und Sport kérdésére, hogy a mostani helyzet megnehezíti-e a dolgát.

„Az biztos, hogy minden kizökkent a normális kerékvágásból. A silly season egyelőre nem indult be, futamok nélkül pedig kitűnni sem tud senki, sem pozitív, sem negatív értelemben. Mindenki a levegőben lóg.”

A körülmények miatt a csapatok és pilóták többsége úgy dönthet, hogy egyszerűen egy-egy évvel meghosszabbítják a lejáró szerződéseket, ami természetesen nem jönne jól Hülkenbergnek.

„Egyelőre minden csak találgatás” – mondta erre. „Lehetetlen megtippelni, hogyan alakulnak a dolgok. Teljesen új helyzet ez mindenki számára. A világ újra mozgásba lendül, elkezdődik a szezon, kérdések is felmerülnek majd, én pedig annyit tehetek, hogy figyelem a dolgokat és igyekszem a megfelelő helyen lenni a megfelelő pillanatban.”