Az eredetileg 22 fordulósra tervezett 2020-as Forma-1-es idény első nyolc futamát elvitte a koronavírus-járvány (az Ausztrál és a Bahreini Nagydíjat törölték, a többit elhalasztották), de könnyen lehet, hogy további nagydíjakra is hasonló sors vár.

A Forma-1 vezetése 15-18 futamot szeretne megtartani nyártól egészen akár jövő januárig, bár a jelenlegi helyzet alapján nehéz elképzelni, hogy a száguldó cirkusz nyáron-ősszel már szabadon és zavartalanul utazgathatna a világ különböző pontjaira.

„Még ha meg is nyílik a világ és é lehetséges lesz futamokat tartani a járvány után, a versenyszervezés időbe telik. Az első futamot szeptemberben lenne érdemes tartani. Úgy gondolom, hogy a Forma-1 tulajdonosai és a különböző érintettek igyekeznek majd a lehető legtöbb versenyt megrendezni, hogy teljesítsék a szerződésben vállalt minimumot, de szerintem ez hiba lenne” – mondta a francia Canal+-nek az 1997-es világbajnok, Jacques Villeneuve.

F1: Nem tervezik a szezon lefújását 1

„Kár lenne, ha telepakolnák augusztust, aztán szeptembertől karácsonyig vagy még tovább pörgetni a versenyeket csak azért, hogy legyen világbajnokság. Okosabb lenne azt mondani, hogy nem lesz világbajnokság, egyedi versenyek lesznek, mint az Indy 500 vagy a Le Mans-i 24 órás. Minden verseny egy-egy nagydíj lenne, és nem a világbajnokság egyik fordulója. Így a csapatok is könnyebben készülhetnének 2021-re” – magyarázta elképzelését a kanadai.

Az Alfa Romeo csapatfőnöke, Frederic Vasseur azt mondja, egyelőre fel sem merült a világbajnokság és/vagy a szezon ejtése:

„Egyelőre nincs ilyen terv. Haladjunk csak lépésenként. Mindenki abban a tudatban dolgozik, hogy lesznek futamok. Nem is gondolunk másra, korai is lenne még. Persze ha további futamokat kell elhalasztani, nehéz lesz 15 versenyt lezavarni 12 hét alatt” – nyilatkozta a Motorsport.comnak.

„15-18 futam hat hónap alatt nehéz lenne, de hat és félbe már beleférne. A csapatnál mindenki tisztában van a helyzettel, tudják, hogy kemény munka vár ránk. Kihívás lesz, de mindenki ugyanebben a helyzetben van. Nekünk talán nehezebb, mint más csapatoknak, de meg tudnánk csinálni.”

F1: Nem tervezik a szezon lefújását 2

Frederic Vasseur, az Alfa Romeo csapatfőnöke

Vasseur arra is rámutatott, hogy nagy kockázatot rejt a sűrített naptár:

„A futamok között nem mennénk vissza a gyárba. Ha zsinórban 15 futam lesz, még fontosabb, hogy rögtön versenyképes autónk legyen, hiszen nehéz lenne – nem mondom, hogy lehetetlen, mert semmi sem az –a rossz kezdés után összeszedni magunkat, amikor nem tíz hónapból áll az idény. Szóval lennének hátrányai, de ez van.”