Komoly megdöbbenést és felháborodást keltett a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko az ORF-nek tett nyilatkozatával, amelyben arról beszélt, hogy szerinte a koronavírus-járvány miatti holtidőben edzőtábort szervezhettek volna a pilótáiknak, ahol egyebek mellett a fertőzésen-megbetegedésen is túleshettek volna, hogy aztán a szezon beindulásakor ezzel már ne legyen gondjuk.

Minden bizonnyal a 76 éves osztráknak is feltűnt, hogy kicsit mellényúlt a fejtegetésével, ezért igyekezett meg-/kimagyarázni a dolgot az Auto Bildnek nyilatkozva:

„Nem arról volt szó, hogy bárkit is szándékosan megfertőzzünk. Ha én korosztályom, a legfenyegetettebb csoport is képes túlélni a betegséget, akkor kimondhatjuk, hogy az olyan fiatal sportolóknak, mint az autóversenyzők, kevésbé kell félniük a következményektől” – utalt arra, hogy saját véleménye szerint ő maga már korábban átesett a betegségen.

„Csakis ezért jutott eszünkbe, hogy a vírusfenyegetés ellenére is edzőtábort szervezzünk. Szó sem volt szándékos fertőzésről” – magyarázta.

Marko ugyanakkor túlzásnak találja a járvány tálalását:

„Tévé, rádió, újságok – a csapból is a vírus folyik. Természetesen óvatosnak kell lenni, igyekezni kell a lehető leghamarabb ellenőrzés alá vonni a járványt, de azért legyen már arányérzékünk!”

F1: Nem akart pilótákat fertőzni a Red Bull-főnök 1

Helmut Marko és Christian Horner

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner a BBC-nek adott interjújában védte az osztrákot:

„Helmut maga is elmondta, hogy az ötletét nem fogatuk jól a Red Bullnál, a javaslataiból nem lett semmi. Csak egy bedobott ötlet volt, még azelőtt, mielőtt világossá vált volna, valójában mennyire súlyos is a járvány.”

„A Red Bullnak sok fiatal sportolója van, de látva a jelenlegi történéseket, a legfontosabb az, hogy szem előtt tartsuk, hogy fiatalt, öreget egyaránt sújthat a vírus. A mostani projekt, amelyben lélegeztetőket gyártunk az intenzív osztályoknak, mutatja, hogy mennyire komolyan vesszük ezt a dolgot és hogy mindent megteszünk.”

„Helmut még azelőtt dobta fel az ötletet, hogy világos lett volna, milyen súlyos a vírushelyzet, mi pedig sosem foglalkoztunk komolyan az elképzeléssel.”