A Ferrari tavaly frissített pilótapárossal indult, a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel mellé a saját nevelésű ifjoncot, a még csak második Forma-1-es évét kezdő Charles Leclerc-t ültették.

Vettelnek az első számú státuszt, a fiatal monacóinak a támogató szerepét szánták, ám Leclerc meglepően erős teljesítménye, a német időnkénti bukdácsolása és a néha rosszkor és rosszul alkalmazott csapatutasítások bizalmatlansághoz és incidensekhez vezettek.

A Forma-1 hivatalos oldalának adott friss interjújában erről is beszélt a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto.

„A tavaly történtek mindkettejük számára fontosak voltak. Mindent átbeszéltünk velük, tisztáztuk, hogy mit várok el. A csapat érdeke az elsődleges, a konstruktőri bajnokság kulcsfontosságú. Szabadon versenyezhetnek, de ez nem jelenti azt, hogy a csapat érdekében ne alkalmaznánk utasításokat, ha szükséges. Persze ha jól megy a csapatnak, azzal a pilóták is jól járnak” – kezdte.

F1: A saját kezében van Vettel jövője 1

„Két okos, értelmes srácról van szó, aki egyre jobban megismerik egymást is. A tavaly Oroszországban és Brazíliában történtek lehetőséget adtak a párbeszédre, és ha egyenes párbeszéd folyik, akkor jobban megismerjük a másikat. Szerintem sikerült bizalmat kiépítenünk a csapat és a pilóták és a két versenyző között is, ami hasznunkra válik majd 2020-ban.”

Míg a vártnál jobb szereplés után Leclerc-rel már karácsony előtt 2024-ig hosszabbítottak, Vettel ferraris szerződése idén lejár. Binotto szeretné minél előbb tisztázni a jövőt, de azt sem titkolja, hogy jobb teljesítményt vár a négyszeres világbajnoktól.

„Már megkezdtük az új szerződést illető megbeszéléseket. Fontos, hogy minél hamarabb rendezzük ezt. Nem hagyjuk az idény végére. Neki és nekünk is fontos, hogy a lehető leghamarabb tisztán lássunk. Folynak a tárgyalások, remélhetőleg hamarosan le is zárulnak.”

F1: A saját kezében van Vettel jövője 2

„Sebastian nagyon jó formában van. Szerintem összeszedett. Tudja, hogy jól kell teljesítenie, kritikus szakasz jön a karrierjében, hiszen nagyon fontos a szerződéshosszabbítása szempontjából, hogyan szerepel a szezon kezdetén. Az ő kezében van a dolog. Szerintem nagyon motivált.”

„A tavalyi év fontos volt számára. Meglepte Charles teljesítménye. De most már nem fog meglepődni, tudja, hol van a léc, tudja, mit kell tennie, szóval szerintem rendesen fel is készült a télen. Tavaly igyekezett azonosítani, mi nem ment jól, hogy idén ne ismétlődhessen meg a dolog.”

Binotto hozzátette, hogy az idei, a beállítások terén rugalmasabbnak tervezett az autó, az SF1000-es a teszten látottak alapján a tavalyinál jobban fekszik Vettelnek, ami szintén segíthet a 32 éves pilótának.

F1: A saját kezében van Vettel jövője 3

Binotto az interjúban kitért Leclerc-re is, szerinte a monacói a második ferraris évében is képes lesz jól teljesíteni.

„Charles nagyon készült a tél folyamán, ez már a teszteken is látszott, ahogy Sebastiannál is. Charles tudja, hogy a második élcsapatos év több csapdát rejt, de gyorsan tanul a srác, szóval biztos vagyok benne, hogy képes lesz kezelni a nyomást.”