A Racing Point idei autója szinte a megszólalásig hasonlít a tavalyi Mercedesre, a két autó egyes alkatrészei is közösek. Nem minden csapatnak tetszik, hogy a Racing Point ilyen messzire ment a másolásban, hivatalos óvás is lehet.

A Renault-nak különösen nincs ínyére, hogy a Racing Point másolással kerülhet elé a középmezőnyben vívott ádáz küzdelemben. A franciák hivatalosan a vasárnapi futam után adhatják be az óvásukat.

Pontos szabályok vonatkoznak arra, hogy mennyire hasonlíthatnak egymásra az autók, a Racing Point pedig többek szerint is túl messzire ment a másolás során. A Renault saját információra alapozva készül óvásra a rivális ellen.

A franciák részéről a kivárás oka, hogy előbb látni akarják, hogy a csapat végül mennyi másolt alkatrésszel lép pályára Melbourne-ben. Elképzelhető ugyanis, hogy a Racing Point a barcelonai tesztelés óta változtatott a csomagján, így csökkent a hasonlóságok száma.

Andreas Seidl, a McLaren csapatfőnöke szerint elég tanulságos az ügy, az FIA-nak 2021-re keményen szabályoznia kell majd, hogy pontosan milyen kapcsolat lehet a csapatok között. Biztosítani kell, hogy senki se szerezhessen jogosulatlan előnyt.

“Feltételezzük, hogy a Racing Point és a Mercedes közötti együttműködés a szabályok biztosította kereteken belül marad, így részünkről nincs értelme az óvásnak” – mondta Seidl. “Számunkra sokkal fontosabb, hogy mi történik jövőre és azon túl.”

“A szövetségnek gondoskodnia kell arról, hogy senki se juthasson jogosulatlan előnyhöz, világosnak kell lennie, mit szabad és mit nem.”