A Racing Point megépítette a tavalyi Mercedest rózsaszínben – ez az általános vélekedés alakult ki Barcelonában a csapat új autójáról, az RP20-asról. Noha egyes részletmegoldásokban vannak eltérések, az összbenyomás valóban az, hogy rendkívüli hasonlóság van a két autó között.

F1: A Racing Point lemásolta a tavalyi Mercedest? 1

“Ez az autó, amit mindig is meg akartunk építeni” – fogalmazott Andy Green, a Racing Point technikai igazgatója. Ezzel Green arra utalhatott, hogy a mostani a csapat első olyan versenygépe, amelyet úgy építhetett meg, hogy nem kellett az anyagi források szűkössége miatt kompromisszumokat kötnie.

Az RP20 teljes koncepcióváltást jelent a tavalyi autóhoz képest, ezt egyedül a Racing Point tudta és merte bevállalni. A minta nem is titkoltan a Mercedes tavalyi autója volt.

“Már tavaly május óta a Mercedes szélcsatornájában dolgozunk. Úgy gondoltuk, több hasznunk válhat belőle, ha inkább az ő koncepciójukat követjük, és nem egy másik Red Bullt próbálunk építeni.”

F1: A Racing Point lemásolta a tavalyi Mercedest? 2

A télen egyébként is szorosabbá vált a Mercedes és a Racing Point közötti együttműködés. A motor, váltó és hidraulika mellett immár a felfüggesztések is a Mercedestől érkeznek. “Az első és hátsó felfüggesztés, valamint a váltó egy az egyben a 2019-es Mercedesből származik” – erősítette meg Green.

A technikai igazgató szerint egyáltalán nem kizárt, hogy ezzel az autóval a konstruktőri vb negyedik helyéért küzdhet a csapat. “Ha a szimulációs adatokat a pályán is hozni tudjuk, óriási lépést tehetünk előre” – bizakodott Green.

A barcelonai tesztelés első napján Sergio Perez sokáig a második helyen állt Valtteri Bottas mögött.