A koronavírus-járvány miatt a jövő hétvégi második forduló, a Forma-1-es Bahreini Nagydíj szervezői vasárnap délelőtt bejelentették, hogy – a sportág történetében első ízben – helyszíni nézők nélkül, üres lelátók előtt tartják meg a hétvégét.

Az ezen a hétvégén következő szezonnyitó, az Ausztrál Nagydíj főszervezője, Andrew Westacott a bahreini bejelentés után tisztázta, hogy Melbourne-ben nem készülnek hasonlóra.

„Kizárt dolog” – nyilatkozta a SEN rádiónak hétfőn. „Nézzük csak meg a tegnapi esti krikettmeccset, 86 ezer néző volt… Egyszerűen csak nagyon megfontoltan, a szükséges elővigyázatossággal kell eljárnunk, miközben folytatjuk a megszokott életünket.”

Melbourne-ben ugyanúgy folynak a verseny előkészületei, mint bármikor, a csapatok és a felszerelések túlnyomó része már a helyszínen van.

Érdemes megjegyezni azért, hogy míg a Bahreini Nagydíj a királyi család presztízsprojektje, a futam az állam pénzéből működik, a kincstár pedig elbírja az általában amúgy sem acélos jegyeladások kiesését, a naptárban többségben vannak azok a helyszínek, ahol nagyon is szükség van a jegyekből befolyó pénzekre, ezért a szervezők nagyon nem szeretnék kizárni a nézőket.

A futamok lefújását illetően is kutyaszorítóban vannak mind a versenyszervezők, mind az F1 vezetése, ugyanis a szerződések egyoldalú lemondása komoly pénzügyi veszteséggel jár, egyelőre mindenki kivár, hogy szükség esetén külső okra – állami, helyi hatósági tilalom, rendelet – hivatkozva lehessen törölni a hétvégét.