Papíron a jövő heti Ausztrál Nagydíj, majd a szezonnyitót követő Bahreini és Vietnámi Nagydíjon is sínen van, a koronavírus-helyzet fejleményei keresztbe tehetnek a futamoknak.

A tervek szerint április első hétvégéjén rendezik majd a Forma-1 történetének első Vietnámi Nagydíját a főváros, Hanoi utcai pályáján, ám a délkelet-ázsiai ország nem könnyíti meg a résztvevők érkezését.

A vietnámi idegenforgalmi hivatal legújabb tájékoztatása szerint mostantól a „Kínából, Dél-Koreából, Olaszországból és Iránból érkezők csak orvosi igazolás birtokában és 14 napos karantén után” léphetnek be az országba.

Az F1-ben a Ferrari és az Alpha Tauri dolgozóinak jelentős része olasz, ahogy a gumiszállító Pirelli alkalmazottainak egy része is, arról nem is beszélve, hogy a maranellóiak szállítják a motorokat és adnak szakembereket az Alfa Romeónak és a Haasnak is.

Elvileg ugyan megoldható, hogy az olasz F1-es szereplők a március 22-i Bahreini Nagydíj után ne utazzanak haza, azaz ne Olaszországból érkezzenek Vietnámba, de a gyakorlatban nehezen elképzelhető, hogy mindenki vállalná ezt – ráadásul az esetleges új alkatrészeket mindenképp Olaszországból kellene kiküldeni a Ferrarinak és az Alpha Taurinak.

A Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto pár nappal ezelőtt pontosan az ilyen korlátozásokra gondolt, amikor azt mondta, feleslegesen nem indulnak útnak, elképzelhető tehát – feltéve, hogy nem halasztják el/fújják le a hanoi hétvégét –, hogy a Scuderia, az Alpha Tauri és a Ferrari-motorpartnerek nem indulnak a Vietnámi Nagydíjon.