A Ferrari a 2019-es téli teszteken a mezőny legjobbjának látszott, ám a csapat versenyképessége odalett a szezon kezdetére, majd amikor a nyári szünet után magukra találtak, a riválisok csalási vádakkal jöttek elő – amelyekre a Nemzetközi Automobil Szövetség szabálytisztázásokkal-szigorításokkal reagált –, az olasz csapat pedig újra megroggyant.

Bár a Ferrarit évtizedek óta a sportág legpolitikusabb, legintrikusabb, érdekeit legjobban érvényesíteni képes csapatának tartják, a Scuderia irányítását egy évvel ezelőtt átvett Mattia Binotto azt mondja, épp ezen a téren vallottak kudarcot 2019-ben.

„A riválisok ránk mutogattak, igyekeztek nyomást helyezni ránk. Nekem minden kérdésre válaszolnom kell az interjúknál, azokban pedig érződött bizonyos tendenciózusság” – utalt a – legfőképp a Red Bull által – sikeresen elhintett csalási vádakra a Motorsport-Totalnak nyilatkozva a csapatfőnök.

F1: Hogy mi? A Ferrari nem ért az intrikákhoz? 1

„A Forma-1 nem csak műszaki és sportkihívás, politikai is. A tavalyi év megmutatta, hogy ebben valószínűleg gyengék vagyunk. Nem vagyunk elég jók a vitákban. Vannak, akik jobban csinálják nálunk. A médiát felhasználva nyomást helyeztek ránk. Rá kell jönnünk, hogyan kezelhetjük ezt jobban a jövőben, mert ez is hozzátartozik az F1-hez” – folytatta Binotto.

A Ferrari 2019-ben nemcsak a külső, hanem belső politikai kihívásokkal sem tudott megküzdeni, a pilótasorrend bejelentése, majd a következetlen, sokszor a legrosszabbkor alkalmazott csapatutasítások hamar bizalmatlanságot és feszültséget keltettek a veterán Sebastian Vettel és az ifjonc Charles Leclerc között, ami végső soron a csapat eredményeinek is ártott, Binottónak ezen a téren is fel kell kötnie a gatyát 2020-ra.